zahuru jhReceptury chutné už při čtení vlastně provázejí kulinářské dějiny dvora jindřichohradecké růže, podzámčí i obcí. Jsou regionální, ale přitom v mnoha ohledech společné té či oné historické epoše celé české kotliny. Ingrediencemi autorčina textu jsou krásná čeština, schopnost na nevelké ploše čtivě včlenit spoustu zajímavých poznatků, její osobní laskavost a pel jemného humoru, který s ní sdílí talentovaný mladý výtvarník Tomáš Kadlec.

Je to libé čtení i podívaná. Takže „Žahúrům v Jindřichově Hradci“ přejeme, aby se po nich zaprášilo – a nejen v Jindřichově Hradci, kde při křtu v proslulé zámecké Černé kuchyni zmizely do jednoho.

Sabina Langerová / Žahúři v Jindřichově Hradci / regionální nakladatelství Qua Qua

ze zadní strany obálky:
Proč psát další kuchařku, když už jich bylo tolik sestaveno a napsáno a jistě ještě bude. Každá nová kuchařská kniha se snaží zaujmout něčím zvláštním, co tu třeba ještě nebylo – příhody z cest, historky z natáčení, historické reminiscence, zajímavé fotografie, kresby nebo rady, jak se poprvé postavit ke sporáku.

Od dob královny české kuchyně Magdaleny Dobromily Rettigové se mnoho pokrmů zjednodušilo a „odkalorizovalo“.

zehury langerovaPřiznám se, že k sepsání této kuchařky mě nevedla ani tak vášeň sbírat recepty a věnovat čas na jejich vyzkoušení, jako spíše moje trvalá fascinace bohatostí, zvukomalebností a především fantazií při tvorbě slov a výrazů českého jazyka, kterým mluvili naši předkové. Připadá mně ta naše česká řeč jako řeka, která kdysi dávno vytryskla na povrch, plynula a nabírala na bohatosti, pak v dobách, kdy ji skoro nikdo nepotřeboval, se ztratila do podzemí, aby znovu vytryskla, vzkříšena slovy básníka. Z Popelky pracující v kuchyni, z opovrhovaného „böhmischeküche“ jazyka se opět dostala na výsluní, i když v poslední době tok začíná opět vysychat následkem agresivního nástupu všech možných „ismů“, zkratkovitosti, zplacatělosti a bezduchého jazyka „ptydepe“.
(autorka)

Křest knihy probíhal v Černé kuchyni na zámku v Jindřichově Hradci.
Knihu možno objednat v Galerii Inspirace v Jindřichově Hradci http://www.langruv-dum.cz/


Jídlo a zdraví – nové knihy

Mlsné čenichání. Kuchářské variace dosud nevídané a šokující

Nevěřte této knize! Copak by někdo normální sypal do karbanátků skořici? Ale jinak labužnický nátěr o kterém se vám ani ...

Vynikající indická kuchyně s mnoha příběhy indologa Vladimíra Miltnera

A tenkrát se mi v nitru vylíhla hmotařská myšlenka přivézt si s sebou domů kromě bádání a věd i nějaký ten „šmakovně...

Doba Jedová, o jedech, které dobrovolně dáváme našim dětem a které zkracují náš život

  Kniha nabízí poutavé čtení o tom, kde všude se můžeme setkat se škodlivými látkami. Ať už to jsou tzv. Éčka v po...

Doba jedová 2. Druhý bestseller o bezpečném životě, očkování, jedech v jídle Anny Strunecké a Jana Patočky

  Autoři ukazují, jak je důležité chápat biochemické mechanismy jejich působení na buněčné a molekulární úrovni. V...

Zaříkavač nemocí Jan Hnízdil aneb chcete se léčit nebo uzdravit

Zaříkávač nemocí je sestavený z textů, komentářů a rozhovorů, věnovaných nemocem lidí, vrcholového sportu, politiků i c...

Myšlenky z knih

Vzdělání je to, co člověku zůstane, když zapomene, co se naučil ve škole.
Albert Einstein