cerstve zeleninove stavyJestliže nejíme, zemřeme. Nejíme-li jídlo, které naše tělo vyživuje a pomáhá mu regenerovat, zemřeme předčasně a zbytečně. Tajemství čerstvě vylisovaných šťáv spočívá v tom, že čistí a detoxikuje organismus, podporuje trávení, snižuje nadváhu, odstraňuje únavu, dodává tělu přirozenou energii a regeneruje tím nejlepším způsobem buňky našeho těla.
Tím samozřejmě prodlužuje věk neboť tělo není zaneseno anorganickými látkami, naše klouby jsou ohebné a tělo nevykazuje únavu i ve velmi pozdním věku. Spolu s cvičením, např. Pět Tibeťanů, přestává tělo ovládat naši mysl, ale mysl ovládá tělo.


Autor mnoha knih, Dr. Norman W. Walker, byl jeden z nejvýznamnějších lékařů zabývajících se zdravím a výzkumem výživy v USA.
V roce 1910 založil dr. Walker v New Yorku NORWALK - laboratoř pro výzkum výživy a od té doby přispíval svými poznatky k prodloužení aktivního života. Jeho největším příspěvkem byl objev léčebné hodnoty ovocných a zeleninových šťáv v roce 1930. Knihy a popisy dr. Walkera, týkající se výživy a zdraví, jsou jednoduché a lehce proveditelné. Nezakládají se na “zázračných dietách” nebo “revolučních” objevech! Jeho knihy jsou dodnes vzorem mnohým lékařům, vědcům a autorům.
Během svého života jasně dokázal, že pití čerstvě vylisovaných šťáv se lze ve zdraví dožít vysokého věku. Sám se dožil 99 let, což je nejlepší důkaz jeho filosofie přirozeného stravování.
Za svůj život sepsal řadu knih. Svou poslední knihu "Jednoduchá kontrola váhy" dopsal ve věku 94 let.

Walker je ale jedním z mnoha průkopníků syrové stravy:
Například Max Gerson se stal tím, co svého času nazval jeden z jeho pacientů, Albert Schweitzer, "jedním z nejznamenitějších géniů v historii lékařství".  Nebo americký dentista Weston A. Price, který v letech 1920 až 1940 cestoval po celém světě a studoval přírodní národy-přičemž pozoroval zejména vývin jejich kostí, výskyt zubního kazu a všeobecné a mentální zdraví odloučeně žijících kultur. Na základě tohoto bádání vznikla fascinující kniha Nutrition and Physical Degeneration (Výživa a fyzická degenerace), vydaná v roce 1945, v níž podrobně dokumentoval své nálezy včetně fotografií a statistik. Po práci v terénu se Price vrátil do Ameriky, kde začal obhajovat návrat k prostým, čerstvým plodinám, pěstovaným v organicky hnojené půdě. Zjistil však, že i jeho, podobně jako Gersona nebo Bircher-Bennera a mnoho dalších zastánců změn v dietě lidí, vyloučili ze společnosti. Jeho přístup byl příliš radikální a jednoduchý a příliš ekologický, než aby jej mohla spolknout vědecky smýšlející komunita, zasvěcená producentům vysokých technologií a zasnoubená s myšlenkou snižování nemocí pouze jako záležitostí jednoduchých příčin a z toho plynoucích jednoduchých následků.

Stáhněte si knihy : Dr. Normana W. Walkera:

Dr. Norman W. Walker: Omládněte  - 1,1 Mb

Dr. Norman W. Walker: Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy   - 0,9 Mb

Dr. Norman W. Walker: Zářivé zdraví   - 1 Mb

Dr. Norman W. Walker: Tlusté střevo bez zácpy  - 2,2 Mb

Dr. Norman W. Walker: Zdraví a salát  - 1,4 Mb

Ukázky z knih Normana Walkera

Smysl pití šťáv spočívá vlastně v tom, učinit tělo schopným přijímat všechny živoucí účinné látky z ovoce a zeleniny co nejrychlejším způsobem, bez zatížení zažívacího ústrojí prací, potřebnou k zpracování celulózy.
Jestliže pijete šťávy správně připravené, je vaše tělo schopné je během deseti až patnácti minut absorbovat. Proti tomu vyžaduje ovocná a zeleninová kaše daleko delší práci zažívacího ústrojí!
Pití šťáv, ze kterých nebyla odstraněna vláknina, zatěžuje zažívací ústrojí více než jedení ovoce a zeleniny vcelku.

Když se tělo přirozeným způsobem znovu buduje nebo regeneruje, je důležité myslet na to, že přirozené potraviny mohou vyvolat očistný proces v celém organismu. Tento proces může být provázen dočasnými potížemi v těch částech těla, kde právě probíhá. Někdy se dokonce můžeme cítit nemocní. Neměli bychom ale ani na okamžik věřit, že jsme onemocněli ze syrové stravy a jejich šťáv, pokud jsou čerstvé a jsou snědeny nebo vypity ve stejný den, kdy se vyprodukovali. Naopak, měli bychom si být vědomi toho, že očišťující i uzdravující procesy mají svůj průběh. Čím dříve se dostaví nevolnost po vypití většího množství šťáv, tím lépe. Čím více šťáv vypijeme, tím rychleji se zotavíme. Jsme-li na pochybách, konzultujme s lékařem, který má zkušenosti s léčbou šťávami a s komplexní medicínou. Jestliže lékař často šťávy neordinuje, nemůžeme očekávat, že zná jejich účinek. Odsoudit syrové šťávy, a zvláště šťávu z karotky, nebo je prohlásit za škodlivé, znamená opravdu nedostatek vědomostí. Neočekávejme, že jedy, které se celý život v těle hromadily, zázračným způsobem přes noc zmizí. Potřebuje to čas.

Čerstvé šťávy ukázaly již na rozhraní dvacátého století, co v nich vězí. Jejich hodnota je dnes uznávána mnoha lékaři, léčiteli, stejně jako dietetology. Účinnost šťáv se odůvodňuje tím, že se tekutá potrava, získaná oddělením vitálních látek a vody od vlákniny, obzvláště rychle stráví. Zažívací pochody, nutné k oddělení vitálních látek od vlákniny, vyžadují práci zažívacích orgánů a čas. Strávení celých ovocných plodů a celé zeleniny potřebuje energii a zdroj této energie je v potravě. Část "hutné" stravy, kterou sníme, se použije jako pohonná hmota k získání této energie. Toto je odpověd" na často kladenou otázku: Proč se místo přípravy šťáv nemají jíst ovocné plody, saláty a zelenina vcelku?"

Tajemství účinků čerstvé šťávy spočívá v rychlém využití minerálních látek, vitaminů, solí a především enzymů z čerstvého ovoce a zeleniny, které tělo za normálních okolností získává složitými a dlouhodobými procesy. Čerstvá šťáva je oproti celému plodu dokonale strávena během několika minut.


Jídlo a zdraví – nové knihy

Vynikající indická kuchyně s mnoha příběhy indologa Vladimíra Miltnera

A tenkrát se mi v nitru vylíhla hmotařská myšlenka přivézt si s sebou domů kromě bádání a věd i nějaký ten „šmakovně...

Dějiny jídla ve 100 receptech napsal novinář a editor roku William Sitwell

Na této knize miluji všechno, od krásných desek, elegantních stránek až po každičký obrázek a písmenko, kterými je tato t...

Mlsné čenichání. Kuchářské variace dosud nevídané a šokující

Nevěřte této knize! Copak by někdo normální sypal do karbanátků skořici? Ale jinak labužnický nátěr o kterém se vám ani ...

Ovocné a zeleninové šťávy. Knihy Normana Walkera

Jestliže nejíme, zemřeme. Nejíme-li jídlo, které naše tělo vyživuje a pomáhá mu regenerovat, zemřeme předčasně a zbyteč...

Staročeské umění kuchařské i literární aneb překvapení roku

Kuchařsky i literárně vzácná kniha pokrmů, stará půl tiíciletí. Stovky a stovky receptů pro všechny zájemce o kuchyni naš...

Inspirující myšlenky...

V 19. Století, kdy maloměšťáci začali imitovat noblesu, snažili se mluvit vzdělaně. Ovšem nemajíce vzdělání. A snažili se chovat vychovaně, nemajíce vychování. Imitovali. Proto byli tak přepjatí. Považovali za vulgárnost ledacos, co se ani v nejvyšších kruzích za vulgární nepovažovalo. To se zachovává u mnoha lidí dodnes... Druhý extrém ovšem je, že zase mnoho lidí mluví hrubě a vulgárně a sprostě, aby jaksi zdůraznili svou lidovost. Vykládají si mylně lidovost, jako si tamti vykládali mylně dobré mravy... Ano, souhlasím, kultura naší řeči hodně upadla. Obludná zdeúřední slova, která si vymýšlejí docela zbyteční lidé bez jazykového citu, zamořila noviny, úřední spisy i korespondenci, ba i ústní projevy.
Jan Werich