murakami

Haruki Murakami (*12. 1. 1949, Kyoto, Japonsko)

spisovatel, překladatel

Světově proslulý japonský autor Murakami se nesnaží napsat román podle šablony západní společnosti, ale ukazuje západnímu světu způsob japonského myšlení. Jeho příběhy poukazují nezaměnitelným způsobem na tragédii způsobu myšlení jedince uprostřed davu společnosti. Každý jeho titul jako by určoval jiný žánr, všechny však mají zvláštní půvab vyprávění v prolínání dvou různých kultur.

Záliba v hudbě se projevila i v některých názvech jeho knih.

Ocenění:
Shinjin Bungaku Prize, 1974; Junichiro Tanizaki Prize, 1985; Yomiuri Literary Prize, 1996; Cena Franze Kafky, 2006 

Bibliografie česky:

Norské dřevo, Odeon 2002
Na jih od hranic, na západ od slunce, Odeon 2004
Kafka na pobřeží, Odeon 2006
Afterdark, Odeon 2007
Konec světa & Hard-boiled Wonderland, Odeon 2008
Sputnik, má láska, Odeon 2009

O čem mluvím, když mluvím o běhání, 2010

Po otřesech, 2010

Všechny knihy do češtiny přeložil z japonského jazyka Tomáš Jurkovič

Inspirující myšlenky...

Napsat špatnou knihu dá stejnou práci jako napsat dobrou: je stejně upřímným projevem autorovy duše. Ale duše špatného autora je – alespoň z uměleckého hlediska – méněcenná, a proto její upřímné projevy jsou, ne-li vždycky v podstatě nezajímavé, tedy nezajímavě vyjádřené, a dřina vynaložená k jejich vyjádření je promarněná. Příroda je nestvůrně nespravedlivá. Za nadání neexistuje náhražka. Píle a všechny ostatní ctnosti zde nejsou nic platné.
Aldous Huxley: Kontrapunkt