Děti do knihoven. Dejte dětem šanci, aby nebyly hloupé

A+ A A-

Gaarder Jostein

gaarder_150_1.jpg

Jostein Gaarder (* 8. 8. 1952, Oslo)

Spisovatel

Norský spisovatel se narodil v učitelské rodině v Oslo. V roce 1978 dokončil studia na Univerzitě v Oslo a stal se učitelem na střední škole. Později se i s rodinou přestěhoval do Bergenu, kde opět učil na střední škole filosofii a kde také vznikla jeho první literární díla.

Devadesátá léta představují zlom v jeho spisovatelské kariéře - vyšly mu knihy Tajemství karet (Kabalmysteriet, 1990, česky v nakladatelství Albatros, 1997) a především Sofiin svět (Sofies verden, 1991, česky ve více vydáních, naposledy Albatros, 2002). Tato kniha (která je jakousi "učebnicí" filosofie pro mládež - ovšem napsanou ve formě poutavého příběhu) se stala světovým bestsellerem a byla přeložena do mnoha světových jazyků. Po úspěchu Sofiina světa přestal Gaarder učit a začal se naplno věnovat psaní knih. Jeho knihy jsou většinou zaměřeny na dětské čtenáře, číst je však mohou i dospělí. Tematicky se Gaarder pohybuje v oblastech filosofie, historie a náboženství, zajímá se o běžné otázky, které řešíme každý den, ale zároveň jsou obecně platné pro celý náš život. Učitelská minulost Gaardera neopustila ani dnes, a proto jeho knihy předestírají filosofickou problematiku způsobem, který je srozumitelný a přitažlivý i pro děti a mládež.
Nejnovější Gaarderovou knihou, která vyšla v České republice, je Kouzelný kalendář (Julemysteriet, vydalo Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří, 2002).

Gaarder získal za své knihy mnohé literární ceny:
Cena norského ministerstva kultury za dětskou knihu v roce 1991,
Cenu norských knihkupců v roce 1993.

Bibliografie:

Slottet i Pyreneene, 2008 (č. Hrad v Pyrenejích)

De gule dvergene, 2006

Sjakk Matt, 2006
Appelsinpiken, 2003 (č. Dívka s pomeranči)
Sirkusdirektørens datter, 2001 (č. Principálova dcera)
Maya, 1999
Religionsboka: religion, livssyn, etikk, 1997
Vita Brevis, 1996 (č. Vita Brevis)
Hallo? Er det noen her?, 1996 (č. Haló! Je tu někdo?)
I et speil, i en gåte, 1993 (č. Jako v zrcadle, jen v hádance)
Bibbi Bokkens magiske bibliotek (med Klaus Hagerup), 1993
Julemysteriet , 1992 (č. Kouzelný kalendář)
Sofies verden, 1991 (č. Sofiin svět)
Kabalmysteriet, 1990 (č. Tajemství karet)
Froskeslottet, 1988 (č. Žabí zámek)
Barna fra Sukhavati, 1987
Diagnosen og andre noveller, 1986

Česká vydání (jen první)

Sofiin svět, 1995 Timotej
Vita brevis, 1997 Odeon
Tajemství karet, 1997 Albatros
Haló! Je tu někdo, 1998 Albatros
Jako v zrcadle, jen v hádance, 1999 Albatros
Kouzelný kalendář, 2002 Karmelitánské nakladatelství
Principálova dcera, 2004 Knižní klub
Dívka s pomeranči, 2004 Albatros (Zlatá stuha - překlad)
Žabí zámek, 2008 Knižní klub (Zlatá stuha - ilustrace)

Hrad v Pyrenejích, 2011 Albatros

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Gaarder Jostein

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit