Nevěřte všemu, co se k věření předkládá. Komenský

A+ A A-

Švandrlík Miloslav

svandrlik150 Miloslav Švandrlík (*10. 8. 1932, Praha - †26. 10. 2009, Praha)

spisovatel

Proslavilo ho dílo Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, kde popisuje absurditu v tehdejší socialistické armádě. Spolupracoval s celou řadou časopisů (Dikobraz) a divadel a neoddělitelná je jeho tvorba s ilustracemi Jiřího Wintera Neprakty.

Bibliografie:

Z chlévů i bulvárů, aneb, Smrt je moje východisko, 1960
Krvavý Bill a Vila, 1961
Od Šumavy k Popokatepetlu, 1962
Každý na svém koni, 1963
Neprakta: Pražská strašidla,, 1968 (uprav. Praha plná strašidel, 1970)
Černí baroni, aneb, Válčili jsme za Čepičky, 1969
Mořský vlk a veselá vdova aneb Proti všem, 1970
Draculův švagr, 1970
Sek a Zula, 1971
Kluk z irských močálů, 1972
Hrdinové a jiní podivíni, 1972
Neuvěřitelné příhody žáků Kopyta a Mňouka, 1973
Honorace z pastoušky, 1975
Doktor od Jezera hrochů, 1980
Rodiče se zbláznili, 1982
Nejkrásnější dívka ve střední Evropě, 1982
Dívka na vdávání, 1983
Muž, který se topil, 1985
Starosti korunovaných hlav, 1986
Šance jako hrom, 1989
Vražda mlsného humoristy, 1990
Příšerná smrt krásné dívky, 1990
Mořský vlk a veselá vdova aneb Proti všem, 1990
Žáci Kopyto a Mňouk - postrach Posázaví, 1991
Tlustý muž pod Jižním křížem, 1991
Šlo mi o krk, pánové, 1991
Sexbomba na doplňkovou půjčku, 1991
Říkali mu Terazky, aneb, Šest půllitrů u Jelínků, 1991
Rakev do domu, 1991
Poručíme větru, dešti--, aneb, V bouři kulturní revoluce, 1991
Lásky Černého barona, 1991
Ještě máme, co jsme chtěli, 1991
Žáci Kopyto a Mňouk na stopě, 1992
Zazvoňte mi umíráčkem!, 1992
Unesli Mňouka, Baskerville! 1992
Na nebožku vypadáte skvěle! 1992
Žáci Kopyto a Mňouk opět zasahují, 1993
Pět sekyr poručíka Hamáčka, 1993
Kopyto, Mňouk a mimozemšťané, 1995
Kopyto, Mňouk a černá magie, 1995
Kdo se bojí, nesmí na hřbitov, 1996
Válka skřetů, 1996
Příliš tlustý dobrodruh, 1996
Kopyto, Mňouk a tajemství džungle, 1996
Kopyto, Mňouk a maharadžova pomsta, 1996
Kopyto, Mňouk a lesní netvor, 1996
Jak byli vyhubeni draci v Čechách, 1996
Kopyto, Mňouk a vesmírná brána, 1997
Kopyto, Mňouk a divá Elvíra, 1997
Draculův zlověstný doušek, 1997
Kopyto, Mňouk a ohnivý myslivec, 1998
Kopyto, Mňouk a Indiáni, 1998
Černí baroni po čtyřiceti letech, 1998
Kopyto, Mňouk a únos policajtovy ženy, 1999
Kopyto, Mňouk a Ryšavý upír. 1999
Kopyto, Mňouk a akta X, 1999
Černí baroni těsně před kremací, 1999
Pokušení z vesmíru, 2000
Stoletý major Terazky, 2000
Zubatá za krkem, 2001
Kopyto, Mňouk a konec světa, 2001
Děs čiší z minulosti, aneb, Reinkarnace, 2001
Dejte napít Babinskému, 2001
Tatínek je úchyl, 2002
Pozor! Zlý pavouk, 2002
Kopyto, Mňouk a keltští duchové, 2002
Terazky na Hrad, 2002
Terazkyho poslední džob, 2002
Kopyto, Mňouk a Stříbrňáci, 2003
Kopyto, Mňouk a hromada zlata, 2003
Černí baroni útočí na obrazovku, 2003
Terazky v tunelu doktora Moodyho, 2003
Antikuchařka, aneb, Žvanec - náš úhlavní nepřítel, 2003
Abychom úplně nezpustli, 2003
Kopyto, Mňouk a náměsíčníci, 2004
Kopyto a Mňouk v jihlavských katakombách, 2004
Blanka, oběť sexuálního harašení, 2004
100 nejlepších hororů, 2004
Stařec a moře piva, 2005
Proč se to říká? 2005
Markýz de Sádlo, 2005
Kopyto, Mňouk, sumo a čáry, 2005
Kopyto, Mňouk a zaživa pohřbený fakír, 2005
Jak to, že jsme tady? 2005
Přesýpací strejda, 2005
Nepraktycká historie, 2006
Harry Fotr, 2006
Hajlující upír, 2006
Zrovna teď musíš čůrat? 2007
S Nepraktou za zvířenou, 2007
Kopyto a Mňouk honí superhvězdu, 2007
Neprakta: S Nepraktou v mokrém živlu, 2008
Neprakta: S Nepraktou u výprasku, 2008
Neprakta: S Nepraktou in flagranti, 2008
Příliš tlustý dobrodruh, 2008
Lásky komické a tragické, 2008
Hrdinové a nebojsové, 2008
Vodník Fanda, 2009
100 legend z hradů, měst a katakomb, 2010
Kouzelný míč, 2016

Přidejte informaci k článku

Bezpečnostní kód
Obnovit