Děti do knihoven. Dejte dětem šanci, aby nebyly hloupé

A+ A A-

Valenta Edvard

valenta edward biografie

Edvard Valenta (*22. 1. 1901, Prostějov – †21. 8. 1978, Praha)

prozaik, básník, publicista

V době studií na gymnáziu se přátelil s Jiřím Wolkrem a vydávali Sborník českého studenstva na Moravě a ve Slezsku. Brněnskou techniku nedokončil a začíná pracovat v Lidových novinách v Brně jako redaktor, fejetonista. V letech 1936 - 37 cestoval za podpory Baťi po USA, Kanadě, ostrovech Západní Indie, Guyaně a Madeiře. Poté ho provázel  jako tajemník po USA.
Autor byl především publicista (do roku 1948 působil v brněnské redakci Lidových novin). Za 2.světové války nesměl Edvard Valenta v novinách pracovat, po roce 1945 se vrátil do Lidových novin a od roku 1948 se věnuje pouze literatuře, i když v témže roce býl krátce uvězněn. Publikoval hodně pod pseudonymy.

Proslul především zpracováním pábitelských příběhů českého světoběžníka Jana Welzla z třicátých let 20.století. Ty připravil k vydání se svým přítelem Bedřichem Golombkem. Další cestovatel, kterého Valenta zpracoval byl Emil Holub. (Druhé housle). Jeho hlavním dílem je zřejmě psychologický román Jdi za zeleným světlem.

Bibliografie:

Třicet let na zlatém severu, 1930
Trampoty eskymáckého náčelníka v Evropě, 1932
Lidé, které jsem potkal cestou, 1939
Druhé housle, 1943
Kouty srdce a světa, 1946
Kvas, 1947
Světem pro nic za nic, 1947
Poprvé a naposledy, 1948
Jdi za zeleným světlem, 1956
Nejkrásnější země, 1958
Trám, 1963
Dlouhán v okně, 1965
Život samé psaní, 1970
Žil jsem s miliardářem, 1979
Žít ještě jednou, 1983

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Valenta Edvard

Napiš svůj názor

Bezpečnostní kód
Obnovit