Děti do knihoven. Dejte dětem šanci, aby nebyly hloupé

A+ A A-

Štíplová Ljuba

stiplova150.jpg

Ljuba Štíplová (*30. 4. 1930, Praha - †24. 9. 2009, Praha)

spisovatelka, novinářka, scenáristka

Ze zdravotních důvodů ukončila studia na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, obor sochařství. Několik let pracovala jako redaktorka novin Mladá fronta, ale již kolem třiceti let zvolila svobodné povolání. Spolupracovala s Lidovými novinami, Dikobrazem a především s Čtyřlístkem. Nadarmo ji nenazývali královnou Čtyřlístku.
Ráda vzpomínala na práci pro tehdejší Československou televizi, pro kterou psala scénáře.

Tak jak byl komiks neuznávaný, měla podobný úděl i autorka. Přes její velkou oblíbenost u dětského čtenáře a velmi četnou bibliografii (viz. níže) ji dostupné slovníky stále často a neprávem vynechávají.

Osudné pro ni bylo setkání s neopatrnou řidičkou, která ji na přechodu pro chodce na Letné srazila autem. Následkům zranění nakonec bohužel podlehla. 

Bibliografie (jen první vydání)

Stará stopa, 1963
Stojí město Nepovězto, 1966
Kousky mládence Ferdy Mravence, 1968
Spejblovy trampoty s Hurvínkem a Máničkou, 1970
Velké dobrodružství Čtyřlístku, 1970
Ke třem planetám, 1970
Prázdniny na sněhu, 1970
Pohádka pro nespálky, 1970
Dáma s krokodýlem, 1971
Ocelový oř, 1971
Ukradený vynález, 1971

Kašpárek na cestách, 1971
Veselé omalovánky (Weinzettl Vilibald), 1971

Červený pradědeček, 1971
Ananas, 1971
Ďábelská jízda, 1972
Zlatá hokejka, 1972
Mezi dravou zvěří, 1972
Muž přes palubu, 1972
Kočkám vstup zakázán, 1972
Jak veverky kradly, 1972
Běžel zajíc k Táboru, 1972
Záhada obrazovky, 1973
Rytíř a hradní paní, 1973
Honba za Orlíkem, 1973
Bukanýři na Blaťáku, 1973
Pod velkým totemem, 1972
Boj o zlato, 1973
Mouřenínská pohádka, 1973
Přistání v divočině, 1974
Záhada bílého koně, 1974
Ve stínu pralesa, 1974
O zlatého kanára, 1974
Tajemství věčného vejce, 1974
Strašidla táhnou, 1974
Pozor, zlá myš! 1974
Ďáblova stěna, 1974
Záhadný Apobab, 1975
Emír má zelenou, 1975
Modrý přízrak, 1975
Vládci peřejí, 1975
V říši sněžného muže, 1975
Puňta s Petrem jedou metrem, 1975
Zajatci černého hvozdu, 1975
Příliš mnoho detektivů, 1975
Gábinčina abeceda, 1975
Čtyři ve čtyřlístku, 1975
Zaostřeno na šelmy, 1976
Vynález na přání, 1976
Tajemství zamčené truhly, 1976
Signály z neznáma, 1976
Povídám, povídám neplechy, 1976
Pošlete mrak DM 1, 1976
Na rozkaz císaře, 1976
Mořský koník, 1976
Chatrč na spadnutí, 1976
Co si povídají zvířátka v noci, 1976
Co chutná zvířátkům, 1976
Vlk a liška, 1976
Přízrak hlubin, 1977
Popelka v domě, 1977
O chytré princezně, 1977
Myš, která prochází zdí, 1977
Mlok se vrací, 1977
Lev kráčí městem, 1977
Jak veverky kradly, 1977
Chyťte ho! 1977
Fantóm stadiónu, 1977
Abraka dabraka, 1977
Všichni za jednoho, 1978
Voničky a kočičky, 1978
Velké překvapení, 1978
Už dovedu abecedu, 1978
Trosečníci pouště, 1978
Sedlo a stáj, 1978
Pohádky z houbového lesa, 1978
Pejsánek k pohledání, 1978
Obušku, hýbej se, 1978
O líné Mance, 1978
Ledový dům, 1978
Hledači pramenů, 1978
Festival senzací, 1978
Expedice Asinus, 1978
Záhadný škuner, 1979
V džungli trav, 1979
Tajemství starého alchymisty, 1979
Robot to zařídí, 1979
Princezna na hrášku, 1979
Pojďte se mnou na nákup, 1979
Dětem vstup volný, 1979
Okouni táhnou, 1979
Neptun jde ke dnu, 1979
Lovci rekordů, 1979
Jak si Honza vylhal princeznu, 1979
Co pes našel, aby zahnal kašel, 1979
Bitva u Blaťáku, 1979
Zvířátka za plotem, 1979
Racek volá SOS, 1980
Pinďa za nic nemůže, 1980
Soumrak loupežníků, 1980
Velký švih, 1980
Vzpoura robotů, 1980
Za čest krále, 1980
Zaváté stopy, 1980
O nemytém dráčkovi, 1980
Lesní noviny, 1980
Kde je Merkur? 1980
Jak se lev zatoulal, 1980
Hastrmanská pohádka, 1980
Byla jednou koťata, 1980
Tajemství zeleného mýdla, 1981
Srnčí stezkou, 1981
Říďa to zařídí, 1981
Past na medvěda, 1981
O chytré selce, 1981
Muž z láhve, 1981
Mistři volantu, 1981
Kolíbačky, 1981
Jak si Honza vylhal princeznu, 1981
Halo, tady Ufoni, 1981
Černá sobota, 1981
Karamely pro tetu, 1982
Pozor, padá omítka! 1982
Zvlááštní vydání, 1982
Strážci majáku, 1982
Přízrak z černé věže, 1982
Třetí planeta, 1982
Omyl velkého Mága, 1982
Ledová plavba, 1982
Mixle v pixle, 1982
Mistr šarivari, 1983
Cesta mořských duchů, 1983
Ukradený pradědeček, 1983
Páni opraváři, 1983
Hodina duchů, 1983
První cena – Loskuták, 1983
Ovčáci čtveráci, 1983
O neposedném zvonečku, 1983
Nezkrotná řeka, 1983
Malovaný dvůr, 1983
Hrátky strýčka Jedličky, 1983
Akce Poseidon, 1983
Hračky naší Kačky, 1984
Ztracená pyramida, 1984
Záhadný bolid, 1984
Velký bengál, 1984
Rychlé občerstvení, 1984
Pes na stopě, 1984
Perníková chaloupka, 1984
Muší kapky, 1984
Místo k sezení, 1984
Malý ptáček zvonohlík, 1984
Bruchnička to zařídí, 1984
Mamut na kmíně, 1985
Zelené peklo, 1985
Víkend s Luckou, 1985
Velká paseka, 1985
Regata na Blaťáku, 1985
Ostrov delfínů, 1985
O zlatou harpunu, 1985
Bezpečná cesta, 1985
Aranžéři, 1985
Příšera z jezera, 1985
Zámek bez klíče, 1986
V zajetí obrazovky, 1986
Poselství tamtamů, 1986
Parádní číslo, 1986
Na koštěti, 1986
MIŠ, 1986
Kočičí malování, 1986
Jak chytit zloděje, 1986
Haló, tady Čtyřlístek, 1986
Čím voní hlína, 1986
Antianopheles, 1986
20x Čtyřlístek, 1986
Zelená je tráva, 1987
Velké čarování, 1987
Rytíř, 1987
Páni šneci, to jsou věci, 1987
Moje zlatá pimprlata, 1987
Kraslík se neztratí, 1987
Dort, 1987
Černý den, 1987
Přízrak v domě, 1987
Cesta do neznáma, 1987
Bílá past, 1987
Do každé kapsy, 1988
Vlak do Oklahomy, 1988
Velmistrova závěť, 1988
Psí hvězda, 1988
DUP, 1988
Poklad kapitána Kida, 1988
Ohnivá řeka, 1988
Nekonečně malý svět, 1988
Haló, tady čtyřlístek, 1988
Elce pelce do pekelce, 1988
Duchu, jsi tu? 1988
Akce pěnkava, 1988
Jak se chodí do pohádky, 1988
Výlet pro čtyři, 1989
S větrem o závod, 1989
V komoře je myš, 1989
Únos, 1989
Podařené pilulky, 1989
Vtipálkové, 1989
Římské tajemství, 1989
Páni šneci, to jsou věci, 1989
Oprava nutná, 1989
Nebezpečný míč, 1989
Co se stalo v neděli, 1989
Autoautomat, 1989

Na rozkaz krále, 1989
Ztraceni v čase, 1990
Zálesáci, 1990
Záhadné tlapky, 1990
Tajemství almary, 1990
Mador, 1990
Knížka na prázdniny, 1990
Ježčí povídání, 1990
Hosté z galaxie X, 1990
Hospodáři, 1990
Elá hop, 1990
Hodina malých duchů, 1991
Volání divočiny, 1991
Past, 1991
Ať žije Mikuláš, 1991
Muž z budoucnosti, 1991
Měsíc vyjde za chvilku, 1991
Kosmická hlídka, 1991
Šušky šušky u hrušky, 1991
Severní jízda, 1992
Dům v závějích, 1992
Veverčí povídání, 1992
Létající koberec, 1992
Když je větřík mrňavý, 1992
Příhody malého Kořínka, 1993
Kouzelná lampa, 1993
Otesánek, 1993
Maják, 1993
Postrach prérie, 1993
Ať žijí bubáci, 1993
Velký bengál, 1994
Tajemství železné masky, 1994
Nikdo nic neví, 1994
Pachatel neznámý, 1994
Koráb v nouzi, 1994
Risk je zisk, 1994
Kytka, 1995
Osudný elixír, 1995
Záhada bílého koně, 1995
Čtyřlístek a jeho přátelé 2/95
Dobrodružství tří pečetí, Čtyřlístek speciál, 1995
Dobře vypečené Vánoce, Čtyřlístek speciál, 1995
Dobrodružství se Žolíkem, Čtyřlístek speciál, 1996
Dobrodružství v zrcadle, Čtyřlístek speciál, 1996
Trosečník na VS 16, 1996
Příšerná noc, 1996
Memoriál mistra Kalabouska, 1996
Modrý přízrak, 1996
Čivižníci, 1997
Vzhůru na myši, 1997
Poklad Aztéků, 1997
Velká hra se sněhuláky, Čtyřlístek speciál, 1997
Souboj s pavoukem, 1998
O.O.O., 1998
Dobrodružství na internetu, Čtyřlístek speciál, 1998
Dobrodružství se zlatou rybkou, Čtyřlístek speciál, 1998
Zatoulánek, 1999
Lorinka je hvězda, 1999
Trnky brnky na ty hrnky, 1999
Souboj vynálezců, 1999
Hrajeme si s abecedou, 1999
Byla jednou koťata, 1999
Dobrodružství v zimní pohádce, Čtyřlístek speciál, 1999
Pod pirátskou vlajkou, Čtyřlístek speciál, 1999
Planeta záhad, Čtyřlístek speciál, 1999
300, 2000
Partner na cestách, 2000
V bludišti času, 2000
Mezi námi koťaty, 2000
Podraz, Čtyřlístek speciál, 2000
Tajemství kmene havranů, Čtyřlístek speciál, 2000
Hrajeme si celý rok, 2001
Máme rádi zvířata, 2001
Kdo s koho, 2001
Setkání v čase, 2001
Střecha nad hlavou, Čtyřlístek speciál, 2001
Prvních dvanáct příběhů Čtyřlístku, 2002
Starý automat, 2002
Dva za jednoho, 2002
Pohádky do postýlky, 2002
Divná planeta, Čtyřlístek speciál, 2002
Slavné příběhy Čtyřlístku, 2003
Mistři úklidu, 2003
Jak opravit mlýn, 2003
Záhada ztraceného hradu, 2003
Prapohádky, 2003
Pojď si hrát s koťaty, 2003
Veselé Vánoce, Čtyřlístek speciál, 2003
Proslulé příběhy Čtyřlístku, 2004
Pes na hlídání, 2004
První přání platí, 2004
Jménem zákona, 2004
Pojď s koťaty na výlet! 2005
Skvělé příběhy Čtyřlístku, 2005
Všelep, 2005
Pohádky s hádankami, 2006
Báječné příběhy Čtyřlístku, 2006
Tajemství bludné vlny, 2006
Vetřelec, 2006
Neplechaté pohádky, 2006
Hrajeme si celý rok, 2006
Starý foťák, 2007
Veselé příběhy Čtyřlístku, 2007
Pojď s koťaty do školy, 2007
Kolíbačky, 2007
Venku s koťaty, 2008
Prapohádky, 2008
Pojď s koťaty do pohádky, 2008
Pohádky na týden a hrátky každý den, 2008
Doma s koťaty, 2008

Inscenace:
Půda plná pohádek
Povídám, povídám neplechy

Televize:
Její jméno je spojeno vůbec s prvními večerníčky, kterými televize začínala /např. Jak sluníčko rozdávalo stíny/.
Autorsky se podílela na animovaných večerníčkových seriálech:
Tři svišti,
Byla jednou koťata,
Hrnčíř Macek od Malacek aj.
Co už umím s Kačenkou
Jak se to dělá
Pohádkové noviny
Poklad kapitána Kida
Je nás pět
Počkej, já povím

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Štíplová Ljuba

You have no rights to post comments