Děti do knihoven. Dejte dětem šanci, aby nebyly hloupé

A+ A A-

Procházka Jan

prochazka jan 150

Jan  Procházka  (*4. 2. 1929, Ivančice u Brna - †20. 2. 1971, Praha)

spisovatel, scénarista

Absolvent Vyšší rolnické školy v Olomouci, v padesátých letech polit. pracovník na ÚV Čs. svazu mládeže. Nejznámější práce: Rok života (1956), Zelené obzory (1960), Závěj (1961), Přestřelka (1964), At' žije republika (1965), Svatá noc (1966), Kočár do Vídně (1967), Ucho (posmrtně 1977 v Kolíné nad Rýnem). Filmová tvorba: Pouta (1961), Anděl blažené smrti (1965), Kočár do Vídně (1966), Noc nevěsty (1967), Ucho (1970) a další. Filmografie J. Procházky obsahuje 34 položek.

V 60. letech úspěšný autor, působil ve vedení Svazu čs. spisovatelů a v Čs. státním filmu.
Přítel prezidenta a gen. tajemníka KSČ Antonína Novotného, avšak v období Pražského jara 1968 jedním z hlavních mluvčích obrodného procesu (kniha Politika pro každého, 1969). Za normalizace jeho filmy i knihy uzavřeny do trezorů, jeho jméno zmizelo z učebnic. Zemřel ve věku 42 let po těžké nemoci v době, kdy jeho osoba byla skandalizována sdělovacími prostředky, dne 20. 2.1971 v Praze. Pohřben na hřbitově v Praze-Motole. Otec spisovatelek Lenky (1951) a Ivy (1953) Procházkových.

Procházka byl zcela mimořádný talent. Udělal raketový odpich, během jednoho roku napsal asi 10 scénářů.
Zřejmě cítil, že má vyměřen krátký život." V šedesátých letech dokáže tandem Kachyňa-Procházka konkurovat i takzvané nové vlně. Mytizovaný národní charakter atakují třeba nevšedním ztvárněním posledních dnů války pohledem malého chlapce ve filmu Ať žije republika či očima mladé vdovy v Kočáru do Vídně. Závěr snímku, kdy partyzáni zavraždí mladičkého německého vojáka a hlavní hrdinku znásilní, vyvolal řadu kontroverzí. Spolupráce Procházky a Kachyňi pokračovala filmy Noc nevěsty a Směšný pán a vyvrcholila černou groteskou o špiclovských praktikách vládnoucí moci nazvanou Ucho, jež vyvolala skandál a který byl uzamčen na dlouhá léta do trezoru. Procházka onemocněl rakovinou, které v roce 1971 podlehl. "Uvažoval jsem tehdy o emigraci, ale nakonec jsem zůstal. Měl jsem tu přeci jen dcerušku a řadu dalších vazeb, které jsem nechtěl opustit." 

Filmografie
 
námět: 

Kráva (1993) .... novela
Městem chodí Mikuláš (1993) .... povídka Lže a krade

1979-1970:     
Ucho (1970)

1969-1960:     
Směšný pán (1969)
Maratón (1968)
Vánoce s Alžbětou (1968)
Naše bláznivá rodina (1968)
Noc nevěsty (1967) .... novela Svatá noc
Transit Carlsbad (1966) .... na motivy Josefa Picka
Kočár do Vídně (1966)
Anděl blažené smrti (1966)
Ať žije republika (1965)
Povídky o dětech (1964)
Kdy brečí muži (1964)
Vysoká zeď (1964)
Naděje (1963)
Na laně (1963)
Komu tančí Havana (1962)
Život bez kytary (1962)
Závrať (1962) .... novela
Černá dynastie (1962)
Zelené obzory (1962) .... novela
Trápení (1961)
Pouta (1961)
Valčík pro milión (1960)
Lidé jako ty (1960)

1959-1950:     
Zatoulané dělo (1958)
Hořká láska (1958)
To byla noc (1957) 

scénář:

Městem chodí Mikuláš (1993)

1979-1970:     
Páni kluci (1975) .... skutečný autor scénáře, v titulcích nesměl být uveden
Ucho (1970)
Už zase skáču přes kaluže (1970) .... skutečný autor scénáře, v titulcích nesměl být uveden
Na kometě (1970)

1969-1960:    
Směšný pán (1969)
Slasti Otce vlasti (1969)
Maratón (1968)
Vánoce s Alžbětou (1968)
Naše bláznivá rodina (1968)
Noc nevěsty (1967)
Transit Carlsbad (1966)
Kočár do Vídně (1966)
Anděl blažené smrti (1966)
Ať žije republika (1965)
Povídky o dětech (1964)
Kdy brečí muži (1964)
Vysoká zeď (1964)
Naděje (1963)
Na laně (1963)
Komu tančí Havana (1962)
Život bez kytary (1962)
Závrať (1962)
Černá dynastie (1962)
Zelené obzory (1962)
Trápení (1961)
Pouta (1961)
Valčík pro milión (1960)
Lidé jako ty (1960)

1959-1950:    
Zatoulané dělo (1958)
Hořká láska (1958)
To byla noc (1957)

Herec: 
Pějme píseň dohola (1990) .... Faustus

odborný poradce: 
Hořká láska (1958)

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Procházka Jan

You have no rights to post comments