Děti do knihoven. Dejte dětem šanci, aby nebyly hloupé

A+ A A-

Novotný J. A. /Josef Alois/

 novotny_150.jpg

J. A. /Josef Alois/ Novotný (*23. 3. 1918, Kročehlavy - †28. 9. 2005, Praha)

Scénárista, dramaturg, spisovatel, filmový a divadelní kritik, profesor loutkářství

Jeho studia srovnávací literatury u prof. Václava Černého na UK Praha přerušila válka, po válce se vrátil a na poč. roku 1948 byl vyloučen z politických důvodů. Díky spolužákovi J. Krejčíkovi se dostal již během války k filmu, nejdříve k dokumentárnímu, pak ke hranému i animovanému.
V 50.letech musel z Barrandova odejít po kritice jeho scénáře o vynálezci hromosvodu Prokopu Divišovi, který připravoval pro režiséra A.Radoka. Díky statečnosti režiséra E. Zemana mohl pracovat na scénáři Cesty do pravěku a na zapřenou spolupracoval s J. Trnkou na Bajajovi. Uchýlil se jako dramaturg do bratislavských filmových studií, později do divadla Spejbla a Hurvínka, pro nějž napsal i několik her.
V době částečného uvolnění v 60. letech napsal několik scénářů o krtkovi a o cvrčkovi. O své velké lásce loutce přenášel na loutkoherecké fakultě a loutkovému divadlu se věnoval celý život jako autor i jako přísný a milující kritik.
Napsal i řadu rozhlasových her a kritických studií o umění.

Filmografie:

Scénáře:
a)dlouhometrážní

Týden v tichém domě (1947)
O ševci Matoušovi (1948)
Svědomí (1949)
Cesta do pravěku (1955)
Vzorný kinematograf Jaroslava Haška (1955)
Práče (1960)
Na Žižkově válečném voze (1967)

B) animované
Bajaja (1950)
Faust
Hrnečku vař (1953)
Čert a Káča (1955)
Krtkova dobrodružství – seriál
O krtkovi a cvrčkovi – seriál

Bibliografie:
Ladova ilustrace, 1957
Josef Lada a kniha, 1957
Pohádka o červené slepičce, 1958
Augusta Oldřich: Krakonoš, 1959
Vlastimil Beneš – Obrazy, 1965
Vojta Sucharda – Český sochař, 1978
Schmoranz Zdeněk, Novotný J. A.: Začarovaný les, 1994
Posvícení v Hudlicích, 1994
Pan Johanes (A. Jirásek), 1994
Krtek ve městě, 1994
Barbaramáš a Medordes aneb Boj o nevěstu též Zavinšovaná princezna, 1994

Rozhlasové hry:
Tetka Fortuna
O korunu a lásku
Svoboda jménem Bolívar
Marseillesa z českého srdce



You have no rights to post comments