Děti do knihoven. Dejte dětem šanci, aby nebyly hloupé

A+ A A-

Březinová Ivona

brezinova ivona

Ivona Březinová (*12. 5. 1964, Ústí nad Labem)

„Psaní knih je nejzábavnější věc, kterou znám.“

Ivona Březinová se věnuje literatuře pro děti a mládež všech věkových kategorií a nejrůznějších žánrů. Za součást své profese považuje i povídání si se čtenáři na besedách, a proto s pověstným batohem knih na zádech křižuje celou republiku. Tím, že píše knihy, se jí splnil dětský sen.

Vzdělání:
Vystudovala gymnázium a pak Pedagogickou fakultu UJEP Ústí nad Labem (obor český jazyk - dějepis), kde získala doktorát pedagogických věd v oboru český jazyk a literatura.

Profese:
Po absolvování vysoké školy pracovala jako odborná asistentka Katedry bohemistiky na Pedagogické fakultě UJEP Ústí nad Labem, specializovala se především na českou literaturu 19. a začátku 20. století a na literaturu pro děti a mládež.
Od roku 1997 se živí jako spisovatelka na volné noze.
V letech 2005 - 2011 působila jako lektorka tvůrčího psaní na Literární akademii (Soukromé vysoké škole Josefa Škvoreckého), v letech 2008 - 2011 zde zastávala funkci vedoucí Katedry tvůrčího psaní a v akademickém roce 2010 - 2011 byla jmenována prorektorkou pro uměleckou a ediční činnost.
Za dobu svého působení na Literární akademii připravila se svými studenty šest knižních projektů (např. Zuby nehty, Tisíc jizev, Ruce vzhůru).
Dva roky moderovala v knihkupectví Fantazie na Tylově náměstí v Praze pravidelný měsíčník Ivona uvádí… kam si zvala hosty z řad spisovatelů, ilustrátorů, herců a dalších příznivců psaného i mluveného slova.
Od roku 1982 je členkou IBBY, od roku 1999 členkou Obce spisovatelů.
Od roku 2012 je patronkou Centra Filipovka při Asociaci rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR.
V roce 2013 se díky knize Lentilka pro dědu Edu stala patronkou nadace Alzheimer nadační fond.
Spolupracuje také s nadačním fondem Gabrielis, kde v rámci projektu Psaní pomáhá zaštiťuje pilíř podpory Zlepšení kvality života osob s Alzheimerovou chorobou.

Ocenění:
Zápis na Honour List IBBY 2004 (Začarovaná třída).
Rytířka Řádu krásného slova (2004).
Nominace na cenu Magnesia Litera 2002 (Začarovaná třída) a 2017 (Řvi potichu, brácho).
Zlatá stuha:
1999 (O kočce Kačce)
2002 (Začarovaná třída, Jmenuji se Ester, Jmenuji se Alice)
2017 (Řvi potichu, brácho)
Další knihy byly na Zlatou stuhu nominovány (2004 Teta to plete, 2006 Lentilka pro dědu Edu, 2011 Držkou na rohožce, 2015 Útěk Kryšpína N., 2016 Nausika, dívka z Knossu).
V soutěži Suk – Čteme všichni je několikanásobnou nositelkou Ceny knihovníků, Ceny učitelů, Ceny dětí i Ceny Noci s Andersenem.
Několikrát také získala Výroční cenu nakladatelství Albatros.

Překlady:
Knihy a povídky byly přeloženy do sedmnácti jazyků.
Sama překládá ze slovenštiny díla Gabriely Futové, Romana Brata a Toni Revajové.

Bibliografie:

Adélka a Zlobidýlko. Albatros 1998, 2014.
Ať žijí rytíři! Česká televize 2010.
Báro, nebreč. Albatros 2007.
Básník v báglu. Albatros 2005.
Blázniví donkichoti. Albatros 2009.
Blbnutí s Oscarem. Albatros 2011.
Bleděmodrá kafkárna. Albatros 2013.
Blonďatá Kerolajn. Albatros 2006.
Bojíš se, Margito? Albatros 2008.
Bramborová Bára. Albatros 2005.
Brumlík a jeho kamarádi. Junior 2001.
Cesta na planetu Zet. Didaktis 2016.
Červená Karkulka. Hyperion s.r.o. 2007.
Danda má hlad. Mladá fronta 2014.
Dárek pro Sáru. Artur 2008, 2011, 2016
Deník vodnice Puškvory. Albatros 2016.
Držkou na rohožce. Daranus 2010.
Ďasík a Ďáblík. Albatros 2017.
Eliáš a liška. Artur 2010, 2016.
Emánek má nápady. Artur 2016.
F jako Fík. Albatros 2012.
Fotbal s Fandou. Artur 2014.
GO! – Ztraceni ve vlnách. Albatros 2017.
GO! – Nevinná lavina. Albatros 2017.
Holky na vodítku – Jmenuji se Alice. Albatros 2002, 2007.
Holky na vodítku – Jmenuji se Ester. Albatros 2002, 2007.
Holky na vodítku – Jmenuji se Martina. Albatros 2003, 2007.
Hrnečku, vař! Artur 2011.
Hurvínek a kouzelné muzeum – Kniha k filmu. Fragment 2017.
Hurvínek a kouzelné muzeum – Začínáme číst. Fragment 2017.
Chobotem sem, chobotem tam. Albatros 2015.
Ilustrovaná encyklopedie pro děti. Fragment 2004.
Jak to bylo dál… Autor a Viking 1999.
Johanka z parku. Albatros 2012.
Kateřina nejen ze Zámku. Petra 1998.
Kde jsi, Pierote? Petra 2000, Grada 2015.
Kluk a pes. Albatros 2011, 2016.
Kočka Kačka herečkou. SiD a NERo 1999.
Kouzelná flétna. Bon Art Production 2006.
Kozí diář 2013. Egmont 2012.
Kozí hádanky a doplňovačky. Egmont 2013.
Kozí pohádky. Egmont 2012.
Kozí příběh. Pověsti staré Prahy. Daranus 2008.
Kozí příběh se sýrem. Egmont 2012.
Lauro, ty jsi ale číslo. Petra 1999, Grada 2016.
Lední medvídek. Knižní klub 2009.
Lentilka pro dědu Edu. Albatros 2006, 2012.
Lucka Luciperka. SiD a NERo 2002, Mladá fronta 2014.
Lufťačky. Albatros 2000.
Lvíče. Knižní klub 2008.
Madona bez kabátu. Petra 1998.
Madona v kabátě. Petra 1997.
Malý šimpanz. Knižní klub 2009.
Medvědí pohádka. Knižní klub 2010.
Medvídek Knoflík. Junior 2001.
Medvídek. Kdo si se mnou bude hrát? Axióma 2002.
Mimínek. Fragment 1999.
Miss sympatie Petra Faltýnová. Autor a Viking 1999.
Míša a Šíma. Albatros 2004.
Mít tak psa / I Have a Dog. Svoboda Servis 2005.
Natálčin andulák. Meander 2012.
Nausika, dívka z Knossu. Albatros 2015.
Neotesánek. Albatros 2005, 2012.
O kočce Kačce. SiD a NERo 1998.
O Puclíkovi. Knižní klub 2007, 2015.
Obrázková encyklopedie pro nejmenší. Fragment 2003.
Okno do komína. ÚIV Praha, 2009, Albatros 2013.
Panáček Paneláček. Albatros 1997.
Panenka z ebenového dřeva. Petra 1997, Egmont 2004.
Pohádky kocourka Jupíka. Junior 2001.
Pojďme hrát divadlo. Fragment 2017.
Praprázdniny. Petra 1999.
Psi, psi, psi! Albatros 2012.
Ráno v trávě. Albatros 2017.
Robinson Crusoe na ostrově zvířátek. Fragment 2016.
Rozpustilá ozvěna. Artur 2006, 2017.
Řvi potichu, brácho. Albatros – Pasparta 2016.
Saxána a Lexikon kouzel. Albatros 2011.
Slůně. Knižní klub 2008.
Sněhuláci z Mrkvonos. SiD a NERo 2005.
Strážci světla – Gotické okno. Egmont 2006.
Strážci světla – Písmeno X. Egmont 2006.
Štěkej, Mourku! Artur 2013.
Tančící princezna. Albatros 2006.
Teta to plete. Albatros 2004, 2008, 2015.
Teta to zase plete. Albatros 2007, 2011, 2016.
Trosečníci – Dobrodružství řehtajícího koně. Axióma 2002.
Trosečníci – Dobrodružství skotského teriéra. Axióma 2000.
Trosečníci – Dobrodružství sněžného muže. Axióma 2003.
Trosečníci – Dobrodružství v zamčeném bytě. Axióma 2000.
Ťapka, kočka stěhovavá. Albatros – Pasparta 2017.
U nás bydlí zvířata. Albatros 2014.
Útěk Kryšpína N. Albatros 2014.
Velká dětská encyklopedie. Fragment 2002, 2011.
Věra, Nika a sedm babiček. Petra 1996,1997, Egmont 2004.
Vítej, Karle! Albatros 2016.
Začarovaná třída. Amulet 2002, Egmont 2004, 2006, JaS 2012.
Zeď – Čtení trávy. Corona 1998.
Zetíkova cesta – Slabikář pro 1.ročník základní školy. Didaktis 2015.
Zrcátko pro Markétu. Petra 1996, Pomeranče v podprsence. Grada 2017.
Zvířata zblízka. Knižní klub 2009.
Žofinka Ofinka. Artur 2006, 2015.

Osobní www stránky autorky: http://www.brezinova.cz

aktualizace: září 2017
foto: Vladimír Havelka jr.

OBRAŤE LIST A ČTĚTE DÁL... Březinová Ivona

Napiš svůj názor

Bezpečnostní kód
Obnovit