Image

Jan Zrzavý (*5. 11. 1890, Vadín-Okrouhlice u Havlíčkova Brodu - †12. 10. 1977, Praha)

maliř, grafik, ilustrátor a scénický výtvarník

Zakládající člen skupiny Sursum, člen Spolku výtvarných umělců Mánes, Tvrdošíjných, Umělecké besedy, Sdružení českých umělců grafiků Hollar
Vystřídal několik výtvarných škol, podnikl studijní cesty do Itálie a Francie. Působil krátce jako profesor malby a malířské kompozice na pedagogické fakultě Palackého univerzity v Olomouci.

1966 národní umělec

Bibliografie (neúplná):

Zrzavý Jan: Jeníkovy pohádky, 1920
Sova Antonín: Básníkovo jaro, 1921
Sova Antonín: Naděje a bolesti, 1924
Mácha Karel Hynek: Máj, 1924, 1954
Erben Karel Jaromír: Kytice z pověstí národních, 1927
James Francis: Klára d´Elebense, 1928
Shakespeare William: Sonety, 1953
Dostojevskij Fjodor Michajlovič: Bílé noci, 1956
Zeyer Julius: Dům U tonoucí hvězdy, 1957
Zeyer Julius: Světla východu, 1958
Mácha Karel Hynek: Pouť krkonošská, 1959
Zeyer Julius: Olgerd Gejštor, 1959
Loti Pierre: Islandský rybář, 1959
Hugo Viktor: Dělníci moře, 1960
Gogol Nikolaj V.: Večery na Dikance, 1963
Bednář Jaroslav: Hvězdná tuláctví, 1965
Fikar Ladislav: Samotín, 1967
Zrzavý Jan: Jan Zrzavý vzpomíná na domov, dětství a mladá léta, 1971
Zrzavý Jan: Jan Zrzavý o sobě a o přátelích, 1974
Seifert Jaroslav: Světlem oděná, 1978

https://www.nm.cz/vystava-detail.php?f_id=121
https://www.ngprague.cz/10/99/vystavy-detail/jan-zrzavy---duverne-pribehy/
https://pesek.wz.cz/okrouhlice/indexz.htm

zrzavy450_2.jpg

zrzavy450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Kromě pozvání na vyšetření by proto měl každý občan dostat do schránky také doporučený dopis s černým pruhem a sdělením: "Otrávil jsi vzduch, teď ho dýcháš. Otrávil jsi půdu, teď jíš potraviny, které z ní vzešly. Otrávil jsi vodu, teď ji piješ. Otrávil jsi mezilidské vztahy, teď v nich žiješ. Tak už se proboha zastav, nebo tady končíš!". Takovou zprávu dnes bohužel dostávají hlavně lidé citliví, kteří se na otravě vztahů a životního prostředí podílejí nejméně.
Jan Hnízdil: Zaříkavač nemocí