schubiger159.jpg

Jürg Schubiger (*14. 10. 1936, Zurich)

spisovatel, psycholog

Vystudoval psychologii a filosofii v Německu, doktorát dostal na základě práce o Franc Kafkovi. Pracuje a žije v Curichu od roku 1980 jako spisovatel a psycholog. Píše knihy pro děti a mládež. Za knihu knihu When the world was still young, kteroiu napsal v roce 1996 byl odměněn cenou German Children’s Literature Prize. V roce 2008 obdržel nejvyšší vyznamenání - medaili Hans Christian Andersen Award.

Ceny a ocenění:
German Children’s Literature Prize 1996
Hans Christian Andersen Award 2008

Bibliografie:

1956 Barbara
1958 Guten Morgen
1972 Die vorgezeigten Dinge
1978 Dieser Hund heißt Himmel
1980 Haus der Nonna. Eine Kindheit in Tessin
1983 Unerwartet grün
1986 Hin- und Hergeschichten (mit Franz Hohler)
1988 Das Löwengebrüll
1989 Hinterlassene Schuhe
1995 Als die Welt noch jung war (ausgezeichnet mit dem Schweizer Jugendbuchpreis 1996)
1997 Mutter, Vater, Ich und Sie
1988 Nichts tun ist schwierig
1999 Lange Seelen (mit Erich Sahli)
2000 Wo ist das Meer?
2003 Haller und Helen
2003 Die Geschichte von Wilhelm Tell (ausgezeichnet mit dem Schweizer Kinder- und Jugendmedienpreis 2005)
2006 Aller Anfang (mit Franz Hohler und Illustrationen von Jutta Bauer)

Inspirující myšlenky...

Jakmile vyvstane otázka času na čtení, znamená to, že není chuť. Neboť podíváme-li se na to blíž, čas číst nemá vůbec nikdo. Ani malí, ani mládež, ani velcí. Život je neustálou překážkou čtení. Čtení nesouvisí s organizováním společenského času, čtení je stejně jako láska způsobem bytí. Otázkou není zda mám či nemám čas číst (čas, který mi ostatně nikdo nedá), nýbrž zda si dopřeju nebo odepřu potěšení být čtenářem.
Daniel Pennac, Jako román