grousset300.jpg

André Laurie (Jean François Paschal Grousset) (*7. 4. 1844, Corte, Korsika – †9. 4. 1909, Saint-Mandé)

francouzský spisovatel

Po neúspěšných studiích se stal novinářem, (Le Figaro a později Marseillaise). Byl aktivním účastníkem Pařížské komuny, ve které dokonce zastával funkci předsedy komise pro zahraniční věci, za což byl roku 1872 odsouzen k deportaci na galeje na Nové Kaledonii. Roku 1874 uprchne zpátky do Evropy, kde žil v Anglii. Jako spisovatel pseudonym Philippe Daryl. Po amnestii v roce 1881 se vrací do Francie, kde byl roku 1893 zvolen poslancem za Socialistickou stranu.

André Laurie je výrazný epigon Julese Verna. Napodobitelů Julese Verna bylo plno, ale jen André Laurie (1844–1909, jde o pseudonym Pascala Grousseta) se mohl pyšnit osobní spoluprací s Vernem. Už sám život tohoto Korsičana stojí za velmi tlustou knihu. Za to, že nebyl zapomenut, vděčí Laurie své někdejší spolupráci se Julesem Vernem. Napsali spolu tři knihy: Ocelové město (1879), Hvězda jihu (1884) a Trosečníci z Cynthie (1885).

Bibliografie

1869 Nesmiřitelný sen
1884 Dědic Robinsonův
1885 Trosečník z Cynthie, společně s Julesem Vernem,
1887 Bakalář sevilský
1888 Kapitán Trafalgar
1888 Magnetová hora
1889 Z New Yorku do Brestu za sedm hodin
1890 Mágovo tajemství
1890 Jachta, pod pseudnonymem Daryl
1894 Rubín Dalaljámův
1897 Tajemná Atlantis
1903 Vládce vzduchu
1903 Strýček z Chicaga
1905 Vládce hlubin
1907 Němý Spiridon

Inspirující myšlenky...

Pravdou je: máme být bídní a jsme. Přitom hlavním zdrojem nejvážnějšího zla, které člověka potkává, je člověk sám: homo homini lupus neboli člověk člověku vlkem, jak pravil Plautus v Komedii oslovské z roku 495. Kdo správně pochopí tuto tezi, uvidí svět jako peklo, které převyšuje peklo Dantovo tím, že ďáblem musí být jeden druhému, k čemuž je ovšem jeden vhodnější než druhý. Před všemi pak stojí arciďábel v podobě někoho vyššího, který statisíce lidí žene proti sobě a volá k nim: „Utrpení a umírání je vaše určení: tak na sebe střílejte z pušek a kanónů!“ a oni to dělají.
Arhur Schopenhauer, Svět jako vůle a představa