zamarovsky150.jpg

Vojtěch Zamarovský (*5. 10. 1919, Trenčín – †26. 7. 2006, Praha)

spisovatel, překladatel

studoval v Praze ekonomii, poté práva (JUDr) v Bratislavě, věnoval se historii a archeologii
V roce 1997 mu slovenský prezident propůjčil Řád Ludovíta Štúra II. třídy a v roce 2003 Pribinův řád I. Třídy.

Bibliografie:

Z sedmi divy světa, 1960
Za tajemství říše Chetitů, 1961
Objevení Tróje, 1962
Bohové a hrdinové antických bájí, 1965
Na počátku byl Sumer, 1966
Dějiny psané Římem, 1967
Řecký zázrak, 1972
Jejich veličenstva pyramidy, 1975
Gilgameš, 1976
Vzkříšení Olympie, 1978
Bohové a králové starého Egypta, 1978
Aeneas, 1981
Sinuhet, 1987
Návrat do starověku, 1992

a řada překladů

.

Inspirující myšlenky...

Zkušenost mě přesvědčila, že zdrojem obdivu a úcty k největším spisovatelům bývá, a to i u lidí, kteří je čtou a píší o nich, jen slepě přijímaný vžitý názor; nevyslovují vlastní soud a nerozpoznali jejich přednosti sami. Víš přece, že nejen ve stoletích špatného a zkaženého úsudku, ale i v dobách zdravé literární střízlivosti většina čtenářů raději obdivuje nápadné a zjevné krásy než krásy jemné a skryté, spíše vzlet než věrohodnost, častěji vnějškovost než podstatu a obvykle spíše průměrnost než nadprůměrnost.
Giacomo Leopardi (1798 − 1837), Parini čili o slávě