suchy_jiri

Jiří Suchý
(*1. 10. 1931, Plzeň)

divadelník, herec, textař, zpěvák, básník, spisovatel, skladatel, hudebník, grafik, výtvarník

Všestranná osobnost na české umělecké scéně, která bezpochyby ovlivnila celou českou kulturu nejen koncem 20. století

Bibliografie:

Klokočí (1964)
Začalo to Redutou (1964)
Motýl (1965)
Sto povídek aneb nesplněný plán (1966)
Vyvěste fangle (1968)
Pro kočku (1968)
Písničky (1969)
Med ve vlasech (1970)
Růže růžová (1971)
Orchestrion z ráje I. (1981)
Orchestrion z ráje II. (1982)
Malý lexikon pro zamilované (1982)
Dr. Johann Faust (1985)
Knížka aneb Co mne jen tak napadlo (1986)
Kolik očí má den (1987)
Nevesta predaná Kubovi (1987)
Trocha poezie (1989)
Větší lexikon pro zamilované (1990)
Podoby podivuhodného muže (1990)
Semafor ve stávce (1990)
Knížka Další (1991)
Vzpomínání (1991)
Proč mají v zoologické zahradě klokana (1991)
Dítě školou povinné (1991)
Jen pro pány (1994)
Třicet pět let Semaforu (1994)
Život není obnošená vesta (1995)
Ty, co už neznáte (1997)
Tak nějak to bylo (1998)
3. knížka (1999)
No jo, ale… (1999)
Semafor-40 nezapomenutelných let (1999)
Encyklopedie 1-20 (Povídky, Písničky, Divadelní hry, Film, Rozhlas) (1999-2005)
Inventura (2000)
Černá vzducholoď (2001)
Mé srdce - tisíc kilowatt (2005)
Život není jenom legrace (i když většinou ano) (2007)
Kaluž (2007)
Skripta pro trenéry triatlonu III. Třídy (2008)
Historky Ferdinanda Havlíka jak je zapsal a převyprávěl Jiří Suchý (2008)
A noc je nahá černoška (2009)

převzatá z wikipedie a doplněna redakcí Čítáren

Inspirující myšlenky...

Skončilo to tak, že mne Saturnin vyhledal jednoho odpoledne v kruhu mých známých a diskrétně mi oznámil, že jsme se přestěhovali. Dodal, že bydlíme na vodě blízko řetězového mostu. O té doby jsme žili v obývací lodi a nemohu říci, že by to bylo tak zlé. Je sice pravda, že hned v prvém týdnu se v noci uvolnilo kotvení a naše loď sjela z jezu. Bylo to nepříjemné; byla totiž naprostá tma a já jsem měl v první chvíli za to, že se Saturnin utopil, protože jsem ho marně na celé lodi hledal. Později se vysvětlilo, že spal ve strážním koši. Ale, jak pravím, nebýt této rušivé příhody, nemohl jsem si na nové obydlí stěžovat. Je nutno se s lecčíms v životě smířit.
Zdeněk Jirotka, Saturnin