dedecek150.jpg

Jiří Dědeček (*13. 2. 1953, Karlovy Vary)

Básník, překladatel, písničkář, v současné době předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Vystudoval FFUK, obor knihovnictví  a věd. informace, poté FAMU, obor scénaristzika a dramaturgie

Bibliografie: (jen první vydání)

Ohnivá pohádka, 1978
Texty, 1983
Výběr z textů, 1986
Co se stalo v ZOO, 1987
Měsíc nad sídlištěm, 1987
Oběžník, 1988
Klejme píseň dokola, 1988
Znělky, 1990
Defilé, 1991
Písničky, 1992
Reprezentant lůzy, 1992
Projevy, stati a jiné kydy, 1993
Tři hry, 1993
Můj vůz, 1999
Věci po mrtvých, 2001
Šli červotoči do houslí, 2001 /Zlatá stuha/
Český jazyk pro 9. ročník, 2001
Blues pro slušný lidi, 2002
Veselé diktáty, 2002
Už třicet let škodím, 2005
Uleželé želé, 2005
Bát se krást, 2005

Snídaně se psem, 2008
Haiku haiečku, 2008
Slizské písněm 2011
Pohádky o Málé tlusté víle, 2012

+ překlady z francouzštiny a tvorba na zvukových nosičích

https://www.dedecek.cz/biografie/

Inspirující myšlenky...

Starověcí Indové dokonce přesně vypočítali, že náš „temný“ věk započal roku 3102 před n. l.,1 a protože bude trvat celkem 432.000 let, jsme vlastně ještě pořád teprve kdesi na jeho počátku. V tomto nesmírně širokém časovém rámci nenacházel patrně staroindický člověk žádný dostatečně pádný důvod proč zaznamenávat a věrně popisovat tak efemérní a krátkodeché epizody, jakými je vláda toho či onoho krále nebo kterákoli historická epocha, jež se v bezbřehém oceánu času nadobro ztrácejí.
Dušan Zbavitel, Starověká Indie