bestakova_eva

Eva Bešťáková (*12. 9. 1932, Kolín)

spisovatelka

Vystudovala FF UK v Praze, pracovala jako pedagožka, poté jako redaktorka v Kruhu, knihovnice. Přispívala do různých dětských časopisů, rovněž tak do časopisů pro dospělé čtenáře.

Bibliografie:

Myší válka, 1986
Hajný a já, 1986
Světla promenád, 1990
Kantorka a já, 1992
Něžně skřípající kárka, 1994
Sníh za okny, 1994
Vánoce na nitkách, 1994
Jeho přítomnost, 1995
Hajný a Marion, 1996
Ortel, 2000
Schodiště z písku, 2000
Prstýnek z Bělé, 2002
Peřina v kufru, 2005

Svatební zvonění, 2008

Pro děti a mládež

Odpusť, bratříčku, 1991
Volání černé kachny, 1993
Koníček do kapsy, 1998
Pejskové pana Tobiáše, 1998
Kudrlinka, 2004
Dupálek, 2004
Zvířátka v lese, 2004
Zvířátka na statku, 2004
Malovánky do čítanky, 2004
Bára a Flíček, 2004
Bára a Flíček a…, 2005
Bára a Flíček mají prázdniny, 2005
Kačenka Madlenka, 2006
Knížka pro Vojtíška, 2007
Oslík Šedé kopýtko, 2007
Princezna bílých tygrů, 2008
Písmenkové pohádky, 2009

Inspirující myšlenky...

Člověk staví domy, protože žije, ale píše knihy, protože ví, že je smrtelný. Bydlí v tlupách, protože je tvor stádní, ale čte, protože ví, že je sám. Četba je pro něj společníkem, který nezabírá místo žádnému jinému, ale jehož by ani žádný jiný společník nedokázal nahradit. Neposkytuje mu žádné definitivní vysvětlení jeho údělu, ale splétá hustou síť jeho spolčení se životem. Nepatrná a skrytá spřažení, která vypovídají o paradoxním štěstí žít, přestože ukazují tragickou absurditu života. Takže naše důvody, proč čteme, jsou stejně podivné jako naše důvody, proč žijeme. A nikdo není oprávněn požadovat od nás, abychom se mu z tohoto soukromí zpovídali.
Daniel Pennac v knize Jako román