mistera150.jpg

Josef Mištera  (*13. 12. 1955, Most)

ilustrátor, filmový výtvarník, grafik, kreslíř, malíř

Vystudoval VŠUP, oboru ilustrace a užitá grafika u Jiřího Mikuly. V l. 1989-91 byl členem výtvarné skupiny Varia. Od r. 1991 je členem sdružení grafiků "František Kupka". V r. 1990 se stal asistentem Jiřího Šalamouna na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové a učil zde do r. 1995. Od r. 1997 je členem Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti a pedagogem na katedře výtvarné kultury Pedagogické fakulty ZČU v Plzni. Ve své volné tvorbě se zaměřuje na grafiku,  je ilustrátorem řady knih, tvůrcem animovaných filmů. Svá díla představuje na skupinových i samostatných výstavách. V r. 2001 se stal proděkanem pro rozvoj a celoživotní formy vzdělávání. 

Přehled tvůrčí a publikační činnosti za posledních pět let :

- 10 ilustrovaných knih (Nakladatelství Albatros a jiná)
- stovky knižních obálek, vysokoškolských učebnic, skript
- výzdoba kaple Evangelické církve metodistické v Plzni
- cyklus šesti obrazů formátu 160 x 250 cm, návrh designu stolu páně a kazatelny
- výzdoba kaple Maranatha v Plzni - design kříže, stolu páně a kazatelny
- desítky grafických úprav tiskovin, kalendář, plakáty, propagační materiály, logotypy
- volná grafická tvorba - organizace a účast v mezinárodních sympóziích 3/3 v Pasově a Plzni
- námět dokumentárního filmu o historii, současnosti a technických postupech litografie
   (ZČU v Plzni 2002)
- náměty dokumentárních filmů – medailonů předních představitelů českého výtvarného umění
- účast na projektu Figurama
- realizace řady akreditačních spisů uměleckých oborů
- články a projevy
- návrh a spolupráce na realizaci žezla pro fakultu aplikovaných věd ZČU v Plzni
- výstavy zahraniční 3 x SRN, Dánsko a asi 15 výstav v ČR
   (Praha, Plzeň, Nepomuk, Přeštice, Olomouc, Passau, Plauen)
- výstava – 2007 – „Josef Mištera – obrazy, kresby“ – Most

Anotace nejvýznamnějších publikací, projektů, děl a realizovaných výsledků za dobu vědecké, výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti :

SOBECKÝ OBR - animovaný film vytvořený na motiv stejnojmenné pohádky Oscara Wilde
ve studiu Bratři v triku pro francouzskou televizi.Výtvarník filmu natočeného technikou plošné papírové loutky - Josef Mištera - tak navázal na dřívější spolupráci s tímto studiem
( KRUŠNOHORSKÉ POHÁDKY - 7 animovaných příběhu).

Bibliografie:

Lanoux Armand: Pastýř včel, 1985
Hrdlička František: Udatný muzikant, 1987
Huleš Břetislav: Částečné zatmění mozku, 1987
Myrer Anton: Velká válka, 1988
Loukotková Jarmila: Navzdory básník zpívá, 1988
Stendhal: Lucien Leuwen, 1988
Sand George: Consuela, 1988
Stendhal: Kartouza parmská, 1988
Fitzerald Francis Scott: Krásní a prokletí, 1992
Gaarder Jostein: Tajemství karet, 1997
Lamb Kathryn: Pomoc! Já se z té rodiny zblázním! 1998
Doorselaer Willi van: Já se jmenuji Kaspar, 1998
Lamb Kathryn: Pomoc! Můj společenský život nestojí za nic, 2000
Lamb Kathryn: Klíč k určování kuků, 2000
Schmidtová Eva: Z Plzně, 2001
Majtánová Marie: Plzeňské předjaří, 2001
Jirásek Bohumil: Plzeňské fejetony, 2001
Lamb Kathryn: Holky jsou ze Saturnu, kluci z Jupitera, 2001

mistera450_2.jpg

mistera450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Tady se dostáváme k jádru věci. Spousta lidí se domnívá, že stačí něco si přát, aby se to splnilo. Myslí si to například každý, kdo si kupuje nějaký los. A je to samozřejmě náramně lákavá představa. Má ovšem jeden háček… Pravda je totiž taková: když něco chcete, můžete to získat, ale jen když přijmete i všechno ostatní, co k tomu patří, včetně dřiny a únavy, a musíte počítat i s tím, že se to nepodaří.
Philip Pullman, Hodinový strojek