doctorow

Edgar Lawrence Doctorow (*6. 1. 1931, New York – †21. 7. 2015, New York)

spisovatel

vlastním jménem Edgar Lawrence je jedním z nejvýznamnějších soudobých spisovatelů USA. Po studiích v Kenyon College a na Kolumbijské univerzitě pracoval jako nakladatelský redaktor. Učil na několika univerzitách, od roku 1984 je členem Americké akademie a Národního institutu umění a písemnictví. Doctorow bývá označován za představitele historizující fikce, která se vyznačuje prolínáním skutečných a fiktivních událostí, aktualizujícím pojetím historie, nikoliv však dokumentární věrností.
Za jeho dílo mu byly uděleny téměř všechny důležité ceny a vyznamenání. Většina jeho próz byla přeložena do češtiny.

Bibliografie:

Vítejte do zlých časů (1960, Welcome to Hard Times)
Velký jako život (1966, Big As Life)
Kniha Danielova (1971, The Book of Daniel)
Ragtime (1975, česky 1982)
Drink před večeří, (1979, Drinks Before Dinner, česky 1991)
Jezero potáplic (1980, Loon Lake, česky 1994)
Americká hymna (1982, American Anthem)
Životy básníků: Šest příběhů a jedna novela (1984, Lives of the Poets: Six Stories and a Novella)
Světová výstava (1985, World's Fair)
Billy Bathgate, (1989, česky 1993)
Vodárna (1994, The Waterworks)
Boží obec (2000, City of God)
Zpravodajství o vesmíru (2003, Reporting the Universe)
Sladké příběhy venkova (2004, Sweet Land Stories)
Pochod k moři (2005, The March)


Myšlenky z knih

Dítě, jehož život je plný výhružek a strachu z trestu, je uzavřeno v raném dětství. Neexistuje způsob, jak by mohlo vyrůst a naučit se převzít zodpovědnost za svůj život a za své činy. A co je nejdůležitější, neměli bychom předpokládat, že podřízení se výhružkám naší nadřazené moci, je prospěšné pro charakter dítěte. Není to totiž prospěšné pro nikoho.
John Holt