trefulka150.jpg

Jan Trefulka (*15. 5. 1929, Královo Pole – †22. 11. 2012, Brno)

Spisovatel, publicista

Z vysokých škol dvakrát z politických důvodů vyloučen, patřil mezi tzv. zakázané autory

Ocenění:
V roce 1983 Cena Egona Hostovského (román Veliká stavba)
V roce 1999 Cena města Brna
V roce 2002 cena Zlatá stuha za prózu pro mládež V bludišti šlehačkových slonů

Bibliografie:
Almanach mladé literatury, 1957
Stránky z deníku, 1960
Pršelo jim štěstí, 1962
Třiatřicet stříbrných křepelek, 1963
Výmysly, 1965
Nálezy pana Minusa, 1966
Tajemství tajemníka Růdamora, 1969
Veliká stavba, 1973 (v zahraničí)
O bláznech jen dobré, 1973 (v zahraničí)
Zločin pozdvižení, 1978 (v zahraničí)
Vraždy bez rukavic, 1982 (v zahraničí) 
Svedený a opuštěný, 1983 (v zahraničí)
Vraždy bez rukavic, 1992
Mohelenská step, 1998
Bláznova čítanka, 1998
Květy moravského krasu, 2000
V bludišti šlehačkových slonů, 2001 /Zlatá stuha/
Skřipce na ptáčky, 2004

Inspirující myšlenky...

Dolanský mlýn najednou se zastavil. Byloť to ponejprv zas po třiceti letech. Tenkrát zemřel starý mlynář, dnes jeho syn. Mlýn dolanský dle starého obyčeje se zastavil při posledním pána svého vzdechnutí a celé okolí nad nenadálým, neobvyklým tím tichem takřka zkamenělo. Štěpy v sadě, obalené květem růžovým a bílým, podivením sebou ani nepohnuly, větřík jasnou hladinu rybníka po celé ráno dovádivě rozzčeřující úžasem zatajil dech, šepotavé rákosí ostýchavě oněmělo. V olších u potoka to utichlo jako v kostele. Strnadi a drozdové o závod v lupenatém jich chládku prozpěvující ani tam již netíkli, co jim selhal průvod ze mlýna. A čáp jako starý mudrc okolo vody zamyšleně se procházeje, zůstal zaraženě na jedné noze stát; nedůvěřivě zíral k mlýnu, jakoby očekával, že bílé to stavení, oblité nejzlatějším slunéčkem májovým, asi tak neočekávaně zmizí, jako v něm zanikl klepot veselý…
Karolina Světlá, Kříž u potoka