topinka150.jpg

Miloslav Topinka (*4. 7. 1945, Nový Etynk - Nová Včelnice)

Básník, publicista

Vystudoval na KU psychologii. Publikoval v Sešitech, Orientaci, Výtvarné práci, Tváři.
Po roce 1989 publikuje např. ve Tvaru, v Literárních novinách.

Ocenění
Seifertova cena, 2003

Bibliografie:
Hadí kámen, 1967
Utopír, 1969
Krysí hnízdo, 1971 (náklad zničen)
Martin a hvězda, 1975
Jak Kačenka přestala mlsat, 1978
Obrázková knížka o zemi, 1979
To neznáte zvířátka, 1981
Vysoká hra (editor), 1993
Vedle mne jste všichni jenom básníci, 1994
Omalovánky (J. Lada), 1996
Snad nic, snad něco, 2001
Trhlina, 2002


Inspirující myšlenky...

Obecné školy mají být i v tomto ohledu prvním průkopníkem myšlenky, že kdo dovede trýznit zvířata, že stejně může se zachovat vůči člověku. V této výchově děje se však pravý opak. V obecných, měšťanských i nižších středních školách jsou žáci nabádáni ku zakládání sbírek hmyzu, aniž ve většině případů bylo by poukazováno na ono trápení ubohých brouků a motýlů, kteří zaživa napíchnuti jsouce na špendlík, pozvolna hynou. Viděl jsem již kolikrát v okolí Prahy na výletech, jak tato nadějná mládež chytá vše, co se hýbe a co leze. Od hmyzu přechází se pak k menším zvířatům a mládež dělá si, nikým nevyzvána, pravou sbírku zkomolených myší, žab a ptáků. Po sklizni viděti lze na polích v okolí Prahy sta hochů, kteří vymýšlejí si všemožné zábavy s chycenými myškami. Točí jimi, uvázanými za ocásek na niti, po celou dobu, dokavad osudný los na jinou nepadne. Nechci ani mluviti o anatomických pokusech, ať s myškami, či se žabami; vše to budí jistě v každém myslícím člověku odpor.
Jaroslav Hašek: Odstraňte bolest!