topinka150.jpg

Miloslav Topinka (*4. 7. 1945, Nový Etynk - Nová Včelnice)

Básník, publicista

Vystudoval na KU psychologii. Publikoval v Sešitech, Orientaci, Výtvarné práci, Tváři.
Po roce 1989 publikuje např. ve Tvaru, v Literárních novinách.

Ocenění
Seifertova cena, 2003

Bibliografie:
Hadí kámen, 1967
Utopír, 1969
Krysí hnízdo, 1971 (náklad zničen)
Martin a hvězda, 1975
Jak Kačenka přestala mlsat, 1978
Obrázková knížka o zemi, 1979
To neznáte zvířátka, 1981
Vysoká hra (editor), 1993
Vedle mne jste všichni jenom básníci, 1994
Omalovánky (J. Lada), 1996
Snad nic, snad něco, 2001
Trhlina, 2002



Inspirující myšlenky...

V 19. Století, kdy maloměšťáci začali imitovat noblesu, snažili se mluvit vzdělaně. Ovšem nemajíce vzdělání. A snažili se chovat vychovaně, nemajíce vychování. Imitovali. Proto byli tak přepjatí. Považovali za vulgárnost ledacos, co se ani v nejvyšších kruzích za vulgární nepovažovalo. To se zachovává u mnoha lidí dodnes... Druhý extrém ovšem je, že zase mnoho lidí mluví hrubě a vulgárně a sprostě, aby jaksi zdůraznili svou lidovost. Vykládají si mylně lidovost, jako si tamti vykládali mylně dobré mravy... Ano, souhlasím, kultura naší řeči hodně upadla. Obludná zdeúřední slova, která si vymýšlejí docela zbyteční lidé bez jazykového citu, zamořila noviny, úřední spisy i korespondenci, ba i ústní projevy.
Jan Werich