toman marek
Toman Marek
(*24. 6. 1967, Praha)

Básník, prozaik, autor knih pro děti, překladatel, publicista, moderátor.

Bibliografie:
Cukrárna U Šilhavého Jima (Cukrárna U Šilhavého Jima) / Baobab 2018
Chvála oportunismu /Torst 2016
Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese / Argo 2014
Frajer / Argo 2011
Můj Golem / Argo 2009
Dobytí ostrova Saaremaa / Baronet 2007
Zvláštní význam palačinek / Argo 2004
Citoskelety / Host 2001
Otec a syn / Weles 2000
Jedna kabina pro dva osudy / H+H 1997
Já / Mladá fronta 1987

Inspirující myšlenky...

Lidský rozum je blikavé světélko, které je příliš slabé na to, aby ukáznilo vzpurný národ. To, co naše ubohé století nazývá pověrou, fanatismem, nesnášenlivostí a tak dále, je nutnou součástí francouzské velikosti. Člověk je příliš zlý, než aby mohl být svobodný. Je to obludný kentaur, výsledek neznámého zločinu, nějakého hnusného páření. Tzv. osvobození člověka je rozsáhlé spiknutí na uvolnění ďábla v člověku.
Joseph de Maistre (1753 – 1821)