sunkova lucie

Lucie Sunková  (*11. 7. 1974, Praha) roz. Šimková

scénáristka, režisérka, animátorka, výtvarnice a ilustrátorka, spisovatelka

V animaci se věnuje především technologii malby olejovými barvami na skle. Tři semestry vyučovala na FAMU studenty Cinema Studies.
http://www.luciesunkova.com

Ocenění :
Tvůrčí prémie FITES - festival FAMU za film V kleci, 1999
3. místo v hlasování kritiků o cenu Kristián - Febiofest - film Havran, 2000
3. místo v hlasování kritiků o cenu Kristián - Febiofest - film Podobizna, 2002
2. cena Mezinarodní kinoforum "Zolotoy vityaz" (Golden Knight) - film Podobizna,2003
28. International TV festival "Golden Chest" – Plovdiv - cena NATFA "Krastju Sarafov" - film Podobizna, 2003
Famafest - Portugalsko - " Youth Fiction Prize" - film Podobizna, 2004
1. místo FEMINAFILM Ústí nad Labem - film Pelargonie, 2005

Knihy:
Hopík závodníkem / Martin Kučera, Lucie Sunková, 2006
Supermáma / 2014
Příhody myšky Emilky / 2015
Červený medvídek

Filmografie:
1998     Sen ( The Dream )
1998     V kleci ( In the Cage )
2000     Havran ( The Raven )
2000     Tajemství cvrčků ( Mystery of Crickets )
2002     Podobizna ( The Portrait )
2005     Pelargónie ( Geranium )
2009     Kypr ( součást cyklu Evropské pexeso ) – animace
2010     Královéhradecký kraj (součást cyklu České pexeso) - animace
2013     Nouvelle Bonté (součást cyklu pro francouzskou televizi )


Myšlenky z knih

Podíváme-li se kdekoli do historie veřejného školství a povinné školní docházky, najdeme u kořene ani ne tak mylný altruismus, jako spíše vědomou snahu vytvořit z lidí takovou masu, jakou si přály politické elity. Tvrdohlavé menšiny měly být donuceny splynout s většinovou masou. Všem občanům měly být neustále vštěpovány občanské povinnosti, které vždy zahrnovaly poslušnost státnímu aparátu. Ovšem, jestliže má být masa obyvatelstva vzdělávána ve státních školách, jak by se mohly státní školy nestat mocným nástrojem pro hlásání poslušnosti státním autoritám?
Murray N. Rothbard