suchy_jiri

Jiří Suchý
(*1. 10. 1931, Plzeň)

divadelník, herec, textař, zpěvák, básník, spisovatel, skladatel, hudebník, grafik, výtvarník

Všestranná osobnost na české umělecké scéně, která bezpochyby ovlivnila celou českou kulturu nejen koncem 20. století

Bibliografie:

Klokočí (1964)
Začalo to Redutou (1964)
Motýl (1965)
Sto povídek aneb nesplněný plán (1966)
Vyvěste fangle (1968)
Pro kočku (1968)
Písničky (1969)
Med ve vlasech (1970)
Růže růžová (1971)
Orchestrion z ráje I. (1981)
Orchestrion z ráje II. (1982)
Malý lexikon pro zamilované (1982)
Dr. Johann Faust (1985)
Knížka aneb Co mne jen tak napadlo (1986)
Kolik očí má den (1987)
Nevesta predaná Kubovi (1987)
Trocha poezie (1989)
Větší lexikon pro zamilované (1990)
Podoby podivuhodného muže (1990)
Semafor ve stávce (1990)
Knížka Další (1991)
Vzpomínání (1991)
Proč mají v zoologické zahradě klokana (1991)
Dítě školou povinné (1991)
Jen pro pány (1994)
Třicet pět let Semaforu (1994)
Život není obnošená vesta (1995)
Ty, co už neznáte (1997)
Tak nějak to bylo (1998)
3. knížka (1999)
No jo, ale… (1999)
Semafor-40 nezapomenutelných let (1999)
Encyklopedie 1-20 (Povídky, Písničky, Divadelní hry, Film, Rozhlas) (1999-2005)
Inventura (2000)
Černá vzducholoď (2001)
Mé srdce - tisíc kilowatt (2005)
Život není jenom legrace (i když většinou ano) (2007)
Kaluž (2007)
Skripta pro trenéry triatlonu III. Třídy (2008)
Historky Ferdinanda Havlíka jak je zapsal a převyprávěl Jiří Suchý (2008)
A noc je nahá černoška (2009)
Texty a koláže z 60. let, Gallery, 2010
Vzpomínání, Galén, 2011
Pan Werich z Kampy (s Ondřejeme Suchým, Ikar, 2011
Kubistický portrét Jiřího Suchého, Jalna, 2011
Fenomén Jiří Suchý (Karel Hvížďala), Galén, 2011
Odposlechy (s Ondřejem Suchým), Ikar, 2012
Veselá zahrádka, Albatros, 2013
Pan Voskovec z Manhattnu (s Ondřejem Suchým), Ikar, 2016
…Nikoho nezabije, Sanch, 2016
Legenda Suchý (Karel Hvížďala), Galén, 2016
Krajina podivných skutečností, Červený Kostelec-Pavel Mervart, 2016
Klaun si povídá s Bohem, Galén, 2017
Jiří Suchý & tingltangl, Galén, 2019

převzato z Wikipedie a doplněna redakcí Čítáren

Inspirující myšlenky...

Vše je podvod: hledat nejmenší míru klamů, držet se průměru, usilovat o krajnosti. V prvém případě dobro odvádíme tím, že je chceme získat příliš snadno, zlo, že mu klademe příliš nepříznivé bojové podmínky. V druhém případě dobro podvádíme tím, že o ně neusilujeme ani ve věcech pozemských. V třetím případě dobro podvádíme tím, že se od něho co nejvíc vzdalujeme, zlo, že bychom je rádi vystupňovali do krajnosti a tím snad zbavili moci. Měli bychom tedy dát přednost druhému případu, neboť´dobro podvádíme vždy, ale zlo v tomto případě, jak se aspoň zdá, nikoliv.
Franz Kafka, Aforismy