stolicky peter

 

 

 

 

 


Peter Stoličný (*19. 3. 1945)

původně slovenský spisovatel a scénárista

Studoval réžii a dramaturgii v Praze. Později pracoval v Bratislavě jako televizní a divadelní dramaturg. V současné době žije v Česku a vyučuje mediální komunikaci.

Bibliografie:

Tri muzikály (hudebnina), 1979
Dve záhady, 1987
Polepetko (hra, muzikál, naposled i knižně) 1987
Rozprávky o dopravných značkách, 1987
Šimpanzi zo siedmej C, 1998
Tarzan v Atlantidě, 1993
Kuchárska kniha pre nemajetných, 1991
Mediální kultura, 1997
Hloupý Honza v síti, 2002
Marketingová komunice v oboru služeb I - II, 2006-2008
Reklama a PublicRelations v mediální síti, 2008
Management mediálních procesů, 2008

https://stolicny.websnadno.cz/Literarni-tvorba---tvorba-pro-deti.html

Inspirující myšlenky...

Na tomto místě je vhodné zeptat se, co je to soucit. Mnozí jej totiž chválí jako ctnost a soucitného muže nazývají dobrým mužem. I to je duševní vada, protože člověk takto chybující se vzdaluje od pravdy. Soucit je vada malicherného ducha slábnoucího při pohledu na cizí zla. Soucit je proto běžný u těch nejhorších; jsou to stařeny a obyčejné ženské, koho dojímají slzy největších zločinců. Soucit je chorobný stav duše vyvolaný pohledem na cizí potíže nebo smutek z cizího neštěstí, o němž si člověk myslí, že je nezasloužené. Takový chorobný stav však mudrce nepostihuje. Mudrc tudíž necítí soucit, protože to není možné bez ubohosti duše. Soucit je blízký bídě, neboť z ní něco má a něco z ní bere. Soucit je chorobný stav duší příliš poděšených bídou.
Seneca, O laskavosti