stara ester


Ester Stará (*1969)

spisovatelka, logopedka

Bibliografie:
Zvířátka a loupežníci, Fragment 2002
Žežicha se neříká, Fragment 2004
Žvanda a Melivo, Euromedia - Knižní klub 2008
A pak se to stalo, Albatros 2010!
To je jízda! Albatros 2012
Mařenka už říká Ř, 65. pole 2012
Chrochtík a Kvíkalka na cestě za blýskavým prasátkem, 65. pole2012
Dušinka víla věcí, 65. pole 2013

Dům za mlhou, 65. pole 2013
Povíš mi to? MF 2015
Marek a jednooké strašidlo, Opava 2015
Když roboti brebentí, Albi 2015
Jak se Josífek s Jožinkou ztratil a nevěděl o tom, MF 2015
Každý bulí nad cibulí, 2017


Inspirující myšlenky...

Ano, takový byl můj úděl už od dětství! Hluboce jsem vnímal dobro a zlo. Nikdo mě nelaskal, všichni mě uráželi. Zrodila se ve mně pomstychtivost. Byl jsem smutný, ostatní děti byly veselé a žvatlavé. Cítil jsem se nad ně povýšen, ale všichni mě ponižovali. Začal jsem závidět. Rád bych byl miloval celý svět, ale nikdo mě nepochopil – naučil jsem se nenávidět. Mé bezbarvé mládí uplynulo v zápolení s vlastním nitrem i se světem. Své nejlepší city jsem ze strachu před výsměchem pochoval v hlubinách srdce a tam odumřely. Když jsem dobře poznal svět a páky společnosti, stal jsem se mistrem ve vědě života, ale viděl jsem, jak jsou jiní šťastní bez umění a využívají zadarmo těch výhod, o které já jsem tak úporně bojoval. A tu se v mých prsou zrodilo zoufalství. Stal jsem se mravním mrzákem. Jestli se vám zdá moje zpověď směšná – prosím, smějte se. Ujišťuji vás, že mě to ani dost málo nebude mrzet.
Lermontov, Hrdina naší doby