smetanova150.jpg


Jindřiška Smetanová (*26. 10. 1923, Rosice u Brna - †24. 12. 2012, Praha)

spisovatelka, překladatelka, scenáristka, dramaturgyně

Patřila mezi slavné Sedmilháře, publikovala v časopisech Vlasta, Květen, Plamen, Kultura, Impuls, Host do domu aj., spolupracovala na scénářích filmů Kruh (1959), Neschovávejte se, když prší (1962), televizní hry Trezor (1965, Konec velké epochy (1966). Po roce 1970 zaměstnána v různých dělnických profesích.

Bibliografie:
Koncert po platanem, 1959
Růžové šaty ve vojenské torně, 1963
Někdo přijde a nenechá mě zemřít, 1965
Ustláno na růžích, 1966
Pozor, vyletí ptáček, 1970
Ustláno na růžích a pod nebesy, 1970
Slon v porcelánu, 1978
Domovní důvěrnosti, 1990
Velká kniha Sedmilhářů (spoluautorka), 1994
Schenk Antonín: TGM, proč se neřekne pravda?, 1996 (spoluautor)
Pohádky z Kampy, 2007

Překlady z angličtiny, polštiny a ruštiny

Inspirující myšlenky...

Zbraně neposkytnou bezpečí, vlády nebudou schopny pomoci, věda nenajde odpovědi. Ta bouře bude zuřit, až všechny květy kultury budou zašlapány a všechno lidské bude v obrovském chaosu srovnáno se zemí. Takové vidění jsem měl, když jméno Napoleon nebylo ještě známé; a takové vidění mám nyní a každou hodinu je zřetelnější. Můžete říci, že se mýlím? Věk temna, který má přijít, zakryje černým příkrovem celý svět; nebude úniku, nezbudou žádná útočiště, až na ta, která jsou tak skrytá, že je nelze najít, nebo tak skromná, že nestojí za povšimnutí. A Šangri-La smí doufat, že na ně budou platit oba tyto předpoklady.
J. Hilton, Ztracený obzor