smetanova150.jpg


Jindřiška Smetanová (*26. 10. 1923, Rosice u Brna - †24. 12. 2012, Praha)

spisovatelka, překladatelka, scenáristka, dramaturgyně

Patřila mezi slavné Sedmilháře, publikovala v časopisech Vlasta, Květen, Plamen, Kultura, Impuls, Host do domu aj., spolupracovala na scénářích filmů Kruh (1959), Neschovávejte se, když prší (1962), televizní hry Trezor (1965, Konec velké epochy (1966). Po roce 1970 zaměstnána v různých dělnických profesích.

Bibliografie:
Koncert po platanem, 1959
Růžové šaty ve vojenské torně, 1963
Někdo přijde a nenechá mě zemřít, 1965
Ustláno na růžích, 1966
Pozor, vyletí ptáček, 1970
Ustláno na růžích a pod nebesy, 1970
Slon v porcelánu, 1978
Domovní důvěrnosti, 1990
Velká kniha Sedmilhářů (spoluautorka), 1994
Schenk Antonín: TGM, proč se neřekne pravda?, 1996 (spoluautor)
Pohádky z Kampy, 2007

Překlady z angličtiny, polštiny a ruštiny

Myšlenky z knih

Připraví vás škola na vstup do světa práce? Pokud máte v plánu drhnout podlahu nebo montovat plastové hračky celý svůj život, pak ano. Škola vám zlomí ducha, abyste později nebojovali, když se vám v dospělosti neděje nic nádherného. Když na to přijde, škola vás připraví na přijetí jakékoliv práce, kterou nemáte rádi, ať už to je doktor nebo sekretářka. Škola vás však nenaučí, jak najít své vlastní sny a jak je uskutečnit.
Grace Llewelyn