siktanc150.jpg

Karel Šiktanc (*10. 7. 1928, Hřebeč u Kladna)

básník, spisovatel, překladatel

Pracoval krátce v deníku Mladé frontě, pak v časopisu Květen, byl vedoucím redaktorem, později šéfredaktorem v nakladatelství Mladá fronta. Od roku 1970 do roku 1989 patřil mezi tzv. zakázané autory.
Po roce 1989 se stal předsedou Obce spisovatelů a krátce působil v nakladatelství Český spisovatel.

Ocenění:
1989 Cena Jaroslava Seiferta
1999 Státní cena za literaturu
2000 Cena českého literárního fondu
2004 Magnesia Litera

Zlaté stuhy viz. literatura pro děti a mládež níže

Bibliografie:
Tobě živote, 1951
Pochodeň jara , 1954
Vlnobití , 1956
Žízeň, 1959
Heinovské noci, 1960
Patetická, 1961
Raci a racci (s J. Šotolou, 1962)
A co básník (s J. Šotolou, J. Brabcem), 1963.
Nebožka smrt , 1963
Artéská studna, 1964
Udeřila hodina, 1964
Třináct zaříkávání živých, 1966
Město jménem Praha , 1966
Slepá láska, 1968
Adam a Eva, 1968
Horoskopy, 1968
Mariášky, 1970, větší část nákladu byla skartována.
český orloj, samizdat 1974
Jak se trhá srdce, 1978 
Pro pět ran blázna krále, 1979 samizdat
Sakramenty, 1979 samizdat
Tanec smrti aneb Ještě Pánbů neumřel, 1979 samizdat
Srdce svého nejez, 1981 samizdat
Ostrov Štvanice, 1991
Tanec smrti aneb Ještě Pánbů neumřel, 1992
Hrad Kost , 1995
Šarlat, 1999
Tři nadání, 1999 (přebásnění čínské poezie)
Zimoviště, 2004
Fidlátka, 2004
řeč vestoje, 2005
Běseň, 2005
Paralipomena, 2006
řeč neřeč, 2007
Vážná známost, 2008
Nesmír, 2010
Čistec, 2012
Ŕeč vestoje; Vážná známost, Nesmír, Čistec, 2014
Na Knížecí, 2014
Horniny, 2016

Souborné vydání básnické tvorby 6 svazků 2001-2004

Pro děti a mládež
Pohádky chudé na řádky, 1962
Kapela pana Anděla, 1965
Královské pohádky, 1994 /Zlatá stuha/
O dobré a zlé moci, 2000 /Zlatá stuha/
Spadl buben do kedluben, 2005
Hrad Svícen, 2009
Hora Zlodějka, 2016

Zlatá stuha za celoživotní přínos dětské literatuře, 2013

Napsal též hry pro rozhlas a televizi a překládal ruskou poezii
 

 

Inspirující myšlenky...

Ne poznání, ale jen čin otvírá člověku a národu skutečnost. V myšlení není obsažen žádný ryzí život, v racionální vědě není žádná duševní věčnost. Podstata všeho je mystická. Věda ve snaze dosáhnout stále větší přesnosti a specializace - to vše je zvrácenost, věda se nyní podobá železničnímu řádu, odklonila se od života. Intelekt je cizí severnímu duchu, hledat budoucnost máme na cestě vůle.
Oswald Spengler (1880 – 1936)