pavlik petr

Petr Pavlík (*9. 5. 1933, Netolice – †30. 12. 2012, Stožec)

spisovatel

Bibliografie:
Tak schválně, hoď, 1967
Šumavský deník, 1976
Cesta z hor, 1979
Vichřice, 1981
Řeka, 1982
Soukromý letecký den, 1985
Šumavská bílá noc, 1986
Dar, 1988 (pro mládež, vyšlo i německy)


Myšlenky z knih

Všeobecné státní vzdělání je pouze výtvorem, jehož účelem je vymodelovat lidi tak, aby byl jeden přesnou kopií druhého: a vzorem, podle kterého je modeluje, je ten, který vyhovuje převládající moci ve vládě, ať už je to monarcha, aristokracie, nebo většina žijící generace; úměrně tomu jak je efektivní, ustavuje despotismus nad myslí, která vede přirozenou tendencí k nadvládě nad tělem.
John Stuart Mill