neff150.jpg

Ondřej Neff (*26. 6. 1945, Praha)

- spisovatel, novinář, publicista

V letech 1970-74 pracoval v nakl. Albatros, propagace, 1974-75 obch. dům Kotva, propagace, 1975-879 ÚLUV, fotograf, 1979-85 MF, red. 87-89 Kmen; 90-94 šéfr. SF čas. Ikarie, red. Mladé fronty DNES, 96 - Neviditelný pes, 99 - Digineff, 2002 - Institut digitální fotografie

V roce 2002 Ondřej Neff spoluzaložil spolu s Janem Březinou a Petrem Podhajským Institut digitální fotografie. Tento IDIF nyní vydává internetové deníky Grafika, Fotografování a Digineff, dále vydává knižní publikace zaměřené na fotografii a pořádá kurzy a semináře. Neff se všech těchto činností účastní. Po odchodu P.Podhajského (2005) je spolu s J.Břežinou spolupodílníkem Idifu.

Bibliografie

1978 – Holky se perou jinak (spoluautor Vladimír Kovářík ml.)
1980 – Klukoviny a tátoviny
1981 – Tajná kniha o fotografii
1983 – A včely se vyrojily (humoristický román pro mládež)
1987 – Večery u krbu (vzpomínky na otce)
1991 – Černobílé hodinky
1997–2002 – Neviditelný pes (knižní výběry): 1997–8 po dvou svazcích Česká politika pod psa a Rodina, přátelé a psi, 1999 pouze Rodina, přátelé a psi, 2000 O psech, lidech a přátelích, 2001 Pes, přítel člověka, 2002 Život se psem Bartem
2009 - Celebrity

Science fiction

1984 – Jádro pudla (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2006)
1985 – Vejce naruby (povídky, reed. 1998)
1987 – Čtvrtý den až navěky (povídky)
1988 – Měsíc mého života (román, reed. 1999 a 2007)
1988 – Pán modrého meče ("dvouapůltý" díl Jádra pudla, časopisecky Sedmička pionýrů, 2. vydání 2007)
1989 – Pole šťastných náhod ("počítačové romaneto")
1989 – Čarodějův učeň (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007)
1990 – Zepelín na Měsíci
1991 – Vesmír je dost nekonečný (povídky)
1991 – Šídlo v pytli (román pro mládež v edici Karavana, 2. vydání 2007)
1992–1995 – Milénium (trilogie)
1997 – Reparátor
1998 – Bůh s. r. o. (povídky)
1998 – Tma (znovu 1999, cena Akademie science fiction, fantasy a hororu 1999)
2003 – Pravda o pekle (povídky)
2003 – Tma, verze 2.0 (znovu vydání 2007 pod puvodním názvem Tma)
2004 – Dvorana zvrhlosti („nejlepší povídky klasika české sci-fi“, Mladá fronta, ISBN 80-204-1534-3)
2006 – Rock mého života
2007 – Tušení podrazu (Albatros, ISBN 978-80-00-01942-0)
2007 – Agent JFK 10: Jezuzalémský masakr motorovou pilou
2010 - Hvězda mého života, Plus
2011 - Rekvalifikační kurz, Plus

Faktografická díla

1978 – Podivuhodný svět Julese Vernea (monografie o Julesi Vernovi a jeho díle); přepracované vydání Jules Verne a jeho svět (Mladá fronta 2005)
1981 – Něco je jinak (dějiny české sci-fi)
1985 – Tři eseje o české sci-fi
1987 – Všechno je jinak (dějiny světové sci-fi – zatajený spoluautor Alexandr Kramer)
1999 – Jak blufovat o sci-fi
1995, 1996, 1997, 1998, 1999 – Klon (sborníky článků, přednášek a povídek)

Scénáře ke komiksům Káji Saudka

1988 – Arnal a dva dračí zuby (Česká speleologická společnost)
1990 – Štěstí, Slavkovská romance, Příhoda na mostě (ČSS)
1992 – Silvestrovský speciál (NEI Report)
1993 – Noc upírů (NEI Report)

Rozhlasové hry

vesměs SF; většinou vycházejí z jeho povídek nebo tak byly následně publikovány
1984 – Portonský dryák
1985 – Počkej, Hektore
1987 – Velká solární
1988 – Ano, jsem robot (Prix Bohemia 1989)
1991 – Havárie Drakkaru

Dramatizace

1990 – Zvíře z hvězd (Robert A. Heinlein, román pro mládež The Star Beast vydaný česky 1996 jako Hvězdný Lummox)
1996 – Válka světů (Herbert George Wells)

Verneovky

1988 – Michal Strogov aneb Carův kurýr
1991 – Honba za meteorem
1986 – Cesta kolem světa za 80 dní
1995 – 20 000 mil pod mořem (5 dílů)
1996 – Vynález zkázy (2 díly)
2008 - Patnáctiletý kapitán
2008 - Dvacet tisíc mil pod mořem
2009 - Pět neděl v balonu
2010 - Nový hrabě  Monte Christo
2011 - Dva roky prázdnin

Překlady

William Gibson: Neuromancer (Laser 1994), Johnny Mnemonic (Ikarie 10/1991)
"George Lucas": Hvězdné války: Z dobrodružství Luka Skywalkera (Premiéra 1991)
několik povídek v 80. a počátkem 90. let

Další
Autorský komiks Pérák (vlastní scénář i kresby).
V 80. letech autor desítek přednášek zejména o angloamerické SF
SF povídky v antologiích: Lidé ze souhvězdí Lva, Železo přichází z hvězd, Lety zakázanou rychlostí, Základna / Let na Měsíc aj.
od 1996 do ?? online komiksový strip Bart sám doma v Neviditelném psovi


Převzato: www.neff.cz, wikipedia

Inspirující myšlenky...

Jsme tady mezi spoustou lidí. Uprostřed tolika lidí se mě po nějaké době vždycky zmocní panika. Mám pocit, že by mě mohli duševně umačkat. Kdybych tu zůstal, asi bych se dal do křiku.... Někdy člověk přečte celou knihu a nenajde jedinou větu, kterou by si zapamatoval a mohl citovat. A co s takovou knihou, řekněte?...Naštěstí u mne lidé nezůstavují mnoho stop. Snadno na mne udělají dojem, jako loď brázdu na vodě. Ale voda se zase zavře.
Aldous Huxley, Kontrapunkt