Image
Jaroslav Mareš
(*28. 12. 1937, Brno – 5.5. 2021)

Patřil mezi originální spisovatelé faktu a jeho dílo je oceňováno odborníky z celého světa.

Po promoci na Vysoké škole ekonomické v Praze nastoupil do obchodního úseku Československých aerolinií, aby jak sám říká, mohl relaizovat své dětské sny a v době bolševika a omezeného zahraničního pohybu mohl v klidu cestovat po světě. Během svého života poznalvšechny kontinenty včetně Tichomoří a navštívil přes sto států (kdyby se započítaly i tzv. státy tvořící Malajsii, Austrálii, Indii, Brazílii, Mexiko nebo USA, bylo by jich přes sto padesát).

Již od dětství se zajímal o přírodu a této své lásce zůstal věrný dodnes. Je objevitelem největšího dravého brouka na světě, kterého popsal pod jménem Manticora imperator. Na studium tohoto rodu se specializoval a později popsal další tři nové druhy.

Během svých dlouhých cest se dostal do odlehlých, civilizací téměř nedotčených oblastí. Navštívil všechna proslulá naleziště dinosaurů a udržuje styky s předními světovými paleontology. Zorganizoval expedice za několika tajemnými živočichy (kongamato, kerýt, mungún gali, seskveč, nessie, ogopogo, champ, niuhi, luska a další).

Jeho forma vyprávění je nejen nabitá novými fakty a souvislostmi, ale je velmi čtivá. Proto je dosnes oblíben jak u odborné a laické veřejnosti, tak u mládeže.

Jaroslav Mareš publikoval množství článků v různých časopisech a vystupuje pravidelně v televizních a rozhlasových pořadech.

Bibliografie:
V tropech tří světadílů (1976)
Nejkrásnější brouci tropů (1980), spoluautor Vlastimil Lapáček
Yetti (1991)
Hledání Ztraceného světa (1992)
Legendární příšery a skutečná zvířata (1993)
Záhada dinosaurů (1993)
Po záhadných stopách (1994)
Detektivem v říši zvířat (1995)
Tyrkysová karavana (1995)
Svět tajemných zvířat (1997)
Hrůza zvaná Kurupira (2001)
Gladiátoři druhohor (2001)
Dračí chrám (2002)
Jezero krokodýlích čarodějů (2002)
Manticora: A Monograph of the Genus (Coleoptera, Cicindelidae, Manticorini) (2002)
Kurupira: zlověstné tajemství (2005)
Legendární opolidé (Obrovití primáti – legenda nebo pravda?) (2007)
Smrt ve sloní trávě (2008)
Šepot buše (2011)
Ve stínu baobabů (2012)
V říši tygra (2013)
Stezkami záhadných zvířat (2015)