maly.jpg

Radek Malý (*24. 7. 1977, Olomouc)

Básník, překladatel. V Olomouci vystudoval germanistiku a bohemistiku a dosáhl doktorátu. Živí se jako redaktor, překladatel a externí učitel na VŠ. Se svou poezií uspěl v překladech do němčiny i v zahraničí. Poezii, překlady, studie a recenze hojně publikuje i časopisecky, editorská práce.  Píše též poezii, prózu pro děti a také učebnice.

Bibliografie:

Lunovis (BB-Art, 2001)
Vraní zpěvy (Petrov, 2002)
Větrní (zcestné verše) (Petrov, 2005)
Držíce v drzých držkách cigarety (BB/art, 2007)
Pocit nočního vlaku (Větrné mlýny, 2008)
Malá tma (Host, 2008)

Pro děti:
Slabikář (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou, ilustrace Matěje Formana)
Český jazyk 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Český jazyk 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Šmalcova abeceda (Baobab, 2005, spoluautor básniček)
František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Meander, 2006)
Kam až smí smích (Meander, 2009)
Lahůdky (Meander, 2010)
Listonoš vítr (Albatros, 2011)
Kamarádi z abecedy (2012)
Moře slané vody (2014)
Devět plchů v pelechu (2016)
Franz Kafka, člověk své i naší doby (Práh, 2017)

Ocenění:
2002 – nominace na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku za básnickou sbírku Lunovis
2003 – Cena Jiřího Ortena za sbírku Vraní zpěvy
2006 – Magnesia Litera za sbírku Větrní

Více na:
https://radekmaly.flexum.cz/

 


Inspirující myšlenky...

William Blake byl civilizovaný, opravdu civilizovaný. Civilizace je harmonie a úplnost. Rozum, cit, instinkt, fyzický život – Blakeovi se podařilo všechno tohle sladit v harmonické rovnováze. Když převládá jen jedna složka, je to barbarství. Člověk může být barbar intelektem i tělesně. Barbar duchem a cítěním stejně jako smysly. Křesťanství z nás udělalo duchovní barbary, a teď zase z nás věda dělá intelektuální barbary. Blake byl poslední civilizovaný člověk.
Aldous Huxley v knize Kontrapunkt