maly.jpg

Radek Malý (*24. 7. 1977, Olomouc)

Básník, překladatel. V Olomouci vystudoval germanistiku a bohemistiku a dosáhl doktorátu. Živí se jako redaktor, překladatel a externí učitel na VŠ. Se svou poezií uspěl v překladech do němčiny i v zahraničí. Poezii, překlady, studie a recenze hojně publikuje i časopisecky, editorská práce.  Píše též poezii, prózu pro děti a také učebnice.

Bibliografie:

Lunovis (BB-Art, 2001)
Vraní zpěvy (Petrov, 2002)
Větrní (zcestné verše) (Petrov, 2005)
Držíce v drzých držkách cigarety (BB/art, 2007)
Pocit nočního vlaku (Větrné mlýny, 2008)
Malá tma (Host, 2008)

Pro děti:
Slabikář (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou, ilustrace Matěje Formana)
Český jazyk 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Český jazyk 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Šmalcova abeceda (Baobab, 2005, spoluautor básniček)
František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Meander, 2006)
Kam až smí smích (Meander, 2009)
Lahůdky (Meander, 2010)
Listonoš vítr (Albatros, 2011)
Kamarádi z abecedy (2012)
Moře slané vody (2014)
Devět plchů v pelechu (2016)
Franz Kafka, člověk své i naší doby (Práh, 2017)

Ocenění:
2002 – nominace na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku za básnickou sbírku Lunovis
2003 – Cena Jiřího Ortena za sbírku Vraní zpěvy
2006 – Magnesia Litera za sbírku Větrní

Více na:
https://radekmaly.flexum.cz/

 

Inspirující myšlenky...

My budeme například prodávat konzervativní ideály, protože jsou dobré a žádají se. A budeme taky dělat liberální ideály – jsou pokrokové a mají své odběratele. Potom tu máme ideály komunistické, i na nich se dá vydělat. Dále jsou všelijaké církve a spiritisti a ateisti a mezinárodní politika a spousta jiných věcí, které se mají vyrábět. Tak jen do toho, mládenci. Každý list bude mít svůj ideál. Ale jakmile ten ideál bude mít málo konzumentů, nechá se padnout. Musíme mít též jeden velký nezávislý list, který bude mít za úkol potírat Johna H. Higginse, protože mnoho lidí si něco takového bude přát. A trochu rámusu občas udělá dobře; chlapci, perte se drobet navzájem. Lidi za své peníze chtějí vidět pořádný sport. To je všechno.
Podle článku Karla Čapka v Lidových novinách v roce 1930