maly.jpg

Radek Malý (*24. 7. 1977, Olomouc)

Básník, překladatel. V Olomouci vystudoval germanistiku a bohemistiku a dosáhl doktorátu. Živí se jako redaktor, překladatel a externí učitel na VŠ. Se svou poezií uspěl v překladech do němčiny i v zahraničí. Poezii, překlady, studie a recenze hojně publikuje i časopisecky, editorská práce.  Píše též poezii, prózu pro děti a také učebnice.

Bibliografie:

Lunovis (BB-Art, 2001)
Vraní zpěvy (Petrov, 2002)
Větrní (zcestné verše) (Petrov, 2005)
Držíce v drzých držkách cigarety (BB/art, 2007)
Pocit nočního vlaku (Větrné mlýny, 2008)
Malá tma (Host, 2008)

Pro děti:
Slabikář (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou, ilustrace Matěje Formana)
Český jazyk 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 2 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Český jazyk 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Čítanka 3 (Prodos, 2004, spoluautor s PaeDr. Hanou Mikulenkovou)
Šmalcova abeceda (Baobab, 2005, spoluautor básniček)
František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (Meander, 2006)
Kam až smí smích (Meander, 2009)
Lahůdky (Meander, 2010)
Listonoš vítr (Albatros, 2011)
Kamarádi z abecedy (2012)
Moře slané vody (2014)
Devět plchů v pelechu (2016)
Franz Kafka, člověk své i naší doby (Práh, 2017)

Ocenění:
2002 – nominace na cenu Magnesia Litera v kategorii objev roku za básnickou sbírku Lunovis
2003 – Cena Jiřího Ortena za sbírku Vraní zpěvy
2006 – Magnesia Litera za sbírku Větrní

Více na:
https://radekmaly.flexum.cz/

 

Inspirující myšlenky...

Argumentační klam (též řečnický trik) je v řečnictví takový výrok, jehož smyslem je porazit či přesvědčit oponenta bez ohledu na pravdivost zastávaných názorů. Podstatou argumentačního klamu bývá nenápadné porušení pravidel logického důkazu, působení na emoce místo na rozum, případně obojí. Argumentační klamy bývají oblíbenou součástí argumentace propagandy a manipulátorů. Podstatou klamu je najít velmi slabý až hloupý argument, který by mohla zastávat protistrana (ale zpravidla jej nezastává). Ten demonstrativně rozcupovat na cucky a budit při tom zdání, že se všemi argumenty protistrany se lze takto snadno vypořádat. Např.: Zastánci potratů vám budou tvrdit, že jít na potrat je levnější, než kupovat výbavu pro dítě. To je ale zjevný nesmysl – do ceny potratu je totiž třeba započítat i nezbytnou hospitalizaci, nemluvě o tom, že na výbavu pro novorozence naše vláda nabízí zvláštní sociální příspěvky. Je tedy jasné, že neexistují žádné rozumné důvody, proč potraty povolovat.
Koukolík