mahler150.jpg

Zdeněk Mahler (*7. 12. 1928, Batelov u Telče - 17. 3. 2018, Praha)

spisovatel, dramaturg, scénárista, překladatel

Vystudoval FF UK v Praze, od roku 1961 svobodné povolání

Bibliografie:
Boj Julia Fučíka za pravdu o Sovětském svazu, 1952
Julius Fučík a první republika, 1954
Bůh a lokomotiva, 1961
Mlýn, 1965
Jak se stát bubeníkem královské gardy, 1965
Hledání zlatého věku, 1965
Sally, tvá kamarádka z Anglie, 1967
Normálka, 1967
Nález v krajině srdeční, 1974
Neohlížej se, jde za námi kůň, 1983
Sbohem, můj krásný plameni, 1984
Indický hlavolam, 1987
Nekamenujte proroky, 1988
Spirituál bílého muže, 1990
Katedrála sv. Víta l., 1994
Maiestas Carolina, 1996
Poselství v láhvi od whisky, 1997
Kdo svůj národ miluje, nešetří ho, 1999
Příbeh města, 2000
Nokturno, 2000
Ano, Masaryk, 2002
Bouda Jiří: Antonín Dvořák a lokomotivy, 2004
Král a lazebnice, 2006
Kroky slavných v regionu karlovarském, 2007
New York, 2008
Krajan, Gustav Mahler, 2009
Katedrála (3. aktual. vydání), 2011
Dvořák v Americe (3. dopl. v.) 2012
...ale nebyla to nuda, 2015

Filmografie:
Herec:
2003 Praha inspirativní
1984 Amadeus

Autor námětu:
2011 Lidice
1998 Dvořák v Americe
1995 Osud talentu v Čechách
1985 Zapomeňte na Mozarta
1979 Božská Ema
1979 Koncert na konci léta
1979 Neohlížej se, jde za námi kůň
1975 Tak láska začíná
1974 Píšťalka pro dva
1969 Den sedmý, osmá noc
1967 Svatba jako řemen

Scénarista:
2011 Lidice
1997 Ano, Masaryk
1994 Katedrála o třech dějstvích
1991 Dynastie Straussů
1991 Mí Pražané mi rozumějí
1991 Wolfgang A. Mozart
1985 Zapomeňte na Mozarta
1979 Božská Ema
1979 Koncert na konci léta
1979 Neohlížej se, jde za námi kůň
1975 Tak láska začíná
1975 Rytíř
1975 Tři vstupenky na Strahov
1974 Píšťalka pro dva
1970 Ta slepička kropenatá
1969 Den sedmý, osmá noc
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
1968 Nebeští jezdci
1967 Jak se zbavit Helenky
1967 Svatba jako řemen

Dramaturgie:
1973 Kdo je kdo
1971 Kráska a zvíře
1970 Dlouhá bílá nit

 

Inspirující myšlenky...

Není na škodu si stále připomínat, že pouze na území Sovětského svazu Němci se svými spojenci zničili 70 tisíc měst, městeček a vesnic. Oficiálně uváděné ztráty jsou tyto: 6 milionů domů, 98 tisíc kolchozů, 32 tisíc továren, 82 tisíc škol, 43 tisíc knihoven, 6 tisíc nemocnic a tisíce kilometrů železničních tratí a silnic. Všeobecně přijímaný počet lidských obětí je 25 milionů, z toho dvě třetiny civilních obyvatel.
G. Roberts, Stalinovy války