kryl150.jpg

Karel Kryl (*12. 4. 1944, Kroměříž - †3. 3. 1994, Mnichov, pohřben na pražském Břevnově)

básník, publicista, textař, zpěvák

Pocházel z rodiny známého tiskaře. Snad právě proto vyzdobil linoryty knížky svých přátel v edici Poezie mimo domov. Vystudoval bechyňskou keramickou školu.
Stal se novodobým Borovským a jeho odkaz není zdaleka doceněn.

Bibliografie: (jen první vydání)
Kníška Karla Kryla, 1972 (Köln)
(Z pod stolu)Sebrané spisy, 1978 (Toronto)
17 kryptogramů na dívčí jména, 1978 (München)
Slovíčka, 1980 (Toronto)
Z mého života, 1986 (Toronto)
Zbraně pro Erató, 1987 (München)
Amoresky, 1991
Půlkacíř, 1993
Nebýt stádem Hamletů, 1994 (kolektiv)
Krylogie, 1994
Znamení doby, 1996
Básně, 1997
Texty písní, 1997
Karel Kryl s námi, 1999
Krylova zpověď, 2004
Ostrov pokladů, 2005
Pochyby, 2006
Karel Kryl – rozhovory, 2006

https://home.tiscali.cz:8080/cz010955/


Inspirující myšlenky...

Argumentační klam (též řečnický trik) je v řečnictví takový výrok, jehož smyslem je porazit či přesvědčit oponenta bez ohledu na pravdivost zastávaných názorů. Podstatou argumentačního klamu bývá nenápadné porušení pravidel logického důkazu, působení na emoce místo na rozum, případně obojí. Argumentační klamy bývají oblíbenou součástí argumentace propagandy a manipulátorů. Podstatou klamu je najít velmi slabý až hloupý argument, který by mohla zastávat protistrana (ale zpravidla jej nezastává). Ten demonstrativně rozcupovat na cucky a budit při tom zdání, že se všemi argumenty protistrany se lze takto snadno vypořádat. Např.: Zastánci potratů vám budou tvrdit, že jít na potrat je levnější, než kupovat výbavu pro dítě. To je ale zjevný nesmysl – do ceny potratu je totiž třeba započítat i nezbytnou hospitalizaci, nemluvě o tom, že na výbavu pro novorozence naše vláda nabízí zvláštní sociální příspěvky. Je tedy jasné, že neexistují žádné rozumné důvody, proč potraty povolovat.
František Koukolík, Jana Drtilová: Vzpoura deprivantů