kratky radovan

Radovan Krátký
(*29. 10. 1921, Stará Hlína (u Třeboně) - †30. 4. 1973, Praha)

spisovatel, novinář, překladatel, editor

Bibliografie: (mimo překlady)
Apoštol míru J. A. Komenský (s V. Stejskalem), 1949
Ctnostné příběhy a taškářské povídačky, 1953
Pojďte s námi dělat satiru, 1954
Pásek, 1954
Abeceda hlouposti menší i větší, 1955
Jednadvacet sensací, 1956
Bylo-nebylo, 1956
Lodní deník, 1957
Na lovu mořských ďáblů, 1959
Pamflety, 1961
Bubáci aneb Malý přírodopis duchů, přízraků a strašidel, 1961
Tajuplnosti, mámidla a kejkle, 1964
Myšulín, 1964
Hantýrka pro samouky, 1965
Snář, 1966
Báje, žerty, pohádky a dobrodružné skazky o putování na Měsíc, 1967
Poučný a zábavný prostonárodní kalendář, 1968
Kocourkovské povídačky, 1969
Košilaté epopeje, 1970
Galantní poezie, 1970
Dobrodruzi pěti moří, 1970
Jihočeské pověsti, 1996


Myšlenky z knih

Toto bych chtěl pro své děti, kdyby byly ještě malé. Chtěl bych, aby vyrostly s pocitem, že jsou vládci svých životů. Chtěl bych, aby byly šťastné, ale také aby se staraly o štěstí druhých. Chtěl bych, aby byly emocionálně odolné, aby mohly odrážet nevyhnutelný stres a zklamání, které život občas přinese. Chtěl bych, aby měly důvěru ve svou schopnost učit se po celý život a přizpůsobit se světu, který se rok od roku mění stále rychleji. Chtěl bych, aby měly cíle, po kterých opravdu touží. Chtěl bych, aby byly schopné kriticky přemýšlet a činit racionální rozhodnutí, která jim pomohou dosáhnout jejich cílů. Chtěl bych, aby měly morální hodnoty, které pomáhají dávat smysl a strukturu jejich životům, a doufám, že to budou lidské hodnoty - hodnoty, které mají co do činění s lidskými právy a povinnostmi, a ne s pošlapáním těchto práv.
Peter Gray