kahoun-jiri-biografie

Jiří Kahoun 
(*12. 3. 1942, Praha – 13. 5. 2017, Praha)

spisovatel, malíř, ilustrátor

Dětství prožíval u prarodičů na venkově. Po maturitě na průmyslové škole pro zpracování kovů a kamenů v Turnově, kde mohl dobře využít své výtvarné nadání, prošel řadou zaměstnání. Byl traktoristou, aranžérem, kameníkem, výtvarníkem, pálil dřevěné uhlí, byl stavebním dělníkem i technickým redaktorem. Současně se věnoval výtvarnému umění i literatuře a tyto dva obory se v jeho tvorbě prolínají.
Přes dvacet let spolupracoval s časopisem Sluníčko.
Žije v Berouně, má dvě děti a vnučku.

Bibliografie
Pískací kornoutek  (Albatros, 1984)
Největší rybáři (Panorama, 1985)
Zvířátka z malinové paseky (Albatros, 1985)
Zvědavé káčátko (Albatros, 1986)
Ze zahrádky do zahrádky (Albatros, 1989)
Školník Kulda je jednička (Albatros, 1990)
Příběhy včelích medvídků (Kalich, 1991)
Můj děda hastrman (Mht 1993)
Toronto Tom  (Arcadia, 1993)
Golem (Kalich, 1997)
Autíčko Tydýt (Albatros, 1998)
Ustrašená strašidla (Albatros, 1999) 
Bráška je taky ježek (Olympia, 2000)
Moucha roku (Albatros, 2000)
Kdo přečte ježkovi pohádku (Alpress, 2002)
Řeka v barvě nebe (pro dospělé) (Granát, 2002)
Můj život s Ferdou (Knihkupectví u Radnice, 2004)
Včelí medvídci od jara do zimy (Albatros, 2005)
Zevlouni (Albatros, 2006)
O mašinkách (Albatros, 2007)
Pro zvědavá ouška (Albatros, 2008)
Včelí medvídci a gramofon (Albatros 2009)
Štěstíčko a kocouří dědeček (Euromedia Group - Knižní klub, 2009)
Jak se mají včelí medvídci? (Albatros, 2009) 
Včelí medvídci a miminko (Albatros 2009)
O autech (Albatros 2009)
Včelí medvídci v cukrárně (Albatros 2010)
U všech čertů (Albatros 2010)
Legrační dům (Ústav pro informace ve vzdělávání 2010)
Škola je samá legrace (Studio efef 2011) 
Včelí medvíci slobí (Albatros, 2011)
Chumelení (Knižní klub, 2011)
Knížkový pejsek (Knižní klub, 2012)
Kamarádi v kožíšku (Knižní klub, 2012)
O létajících strojích (Albatros, 2013)
Co se zdá medvědům (Knižní klub, 2015)
Pidibabka z Brd (Albatros, 2015)
Ježibaba na koloběžce (Knižní klub, 2015)
V Dlouhonosech zlobí čerti (Knižní klub, 2016)

Zdroj: Současní čeští spisovatelé pro děti a mládež (Praha : Ústav pro informace ve vzdělávání, 2003) a Čítárny

Myšlenky z knih

Podíváme-li se kdekoli do historie veřejného školství a povinné školní docházky, najdeme u kořene ani ne tak mylný altruismus, jako spíše vědomou snahu vytvořit z lidí takovou masu, jakou si přály politické elity. Tvrdohlavé menšiny měly být donuceny splynout s většinovou masou. Všem občanům měly být neustále vštěpovány občanské povinnosti, které vždy zahrnovaly poslušnost státnímu aparátu. Ovšem, jestliže má být masa obyvatelstva vzdělávána ve státních školách, jak by se mohly státní školy nestat mocným nástrojem pro hlásání poslušnosti státním autoritám?
Murray N. Rothbard