Image
Ivan Martin Jirous
/Magor/
(*23. 9. 1944, Humpolec - †10. 11. 2011, Praha)

básník

Po maturitě na střední všeobecně vzdělávací škole pracoval rok jako topič v tiskárně a jako stavební dělník. Roku 1962 byl přijat ke studiu na filozofické fakultě KU v Praze, obor dějiny umění. Poslední léta studií spolupracoval s časopisem Výtvarná práce, jehož redaktorem pak byl až do února 1971, kdy časopis přestal vycházet.

Poté vystřídal různá manuální zaměstnání a čtyřikrát byl vězněn (celkem odseděl sedm let a dva měsíce), vesměs za paragraf 202 — výtržnictví, jak byla kvalifikována např. jeho spolupráce se sku pinou The.Plastic People of the Universe, nebo účast na vydávání undergroundového časopisu Vokno. Roku 1967 se setkal s rockovou skupinou The Primitives Group; spolupráce s ní a později s Plastiky byla zárodkem českého undergroundu, jehož vůdčí postavou se posléze stal.

Kromě nejvýznamnějšího textu — Zprávy o III. českém hudebním obrození (1975) — publikoval eseje, články a recenze, zabývajcíí se převážně hudebním a literárním undergroundem. Během jeho posledního věznění vyšly nedokončené memoáry Pravdivý příběh Plastic People (1981). V samizdatu vydal básnické sbírky Magorův ranní zpěv (1975), Magorova krabička (1979), Mládí nevykouřené (1980), Magorovo borágo (1981), a Magorova mystická růže (1981).
/z knihy Labutí písně)

Ocenění
Cena Jaroslava Seiferta, 2006

Bibliografie:
Magorův ranní zpěv, samizdat 1975
Magorova krabička, samizdat 1979
Mládí nevykouřené, samizdat 1975, 1979 a 1980
Magorovo borágo, samizdat 1981
Magorova mystická růže, samizdat 1981
Magorovy labutí písně, samizdat 1985
Ochranný dohled, samizdat 1985
Magorovi ptáci, 1987
Magor dětem, 1991
Ochranný dohled, 1997
Magorův zápisník, 1997
Magorova mystická růže, 1997
Magorova summa, 1998
Magorova vanitas, 1999
Magorův zápisník, 1999
Ubíječ labutí, 2001
Popelnice života, 2004
Magorovy dopisy, 2005
Views from the inside, 2006
Okuje, 2007
Humpolecký Magor, 2007
Rok krysy, 2008
Pravdivý příběh Plastic People, 2008
Velikonoční pohádka o kohoutech, bouřce a duze, 2011

Antologie básníků
Invalidní sourozenci, 1975 - věnováno E. Bondymu
Peťákovi, 1975

 

Inspirující myšlenky...

O čem se vlastně v knihách píše? Na tu otázku tak dostat odpověď, to by bylo! Ale na mou čest, v knihách se píše o ničem! O ničem, z čeho by ses mohl poučit nebo čemu jde věřit. Když to jsou romány, jednají o lidech, kteří nikdy nežili, o mátohách autorovy fantazie. A když to nejsou romány, je to ještě horší: jeden profesor nadává druhému idiotů, jeden filozof utápí druhého na lžíci vody. A všichni se motají sem, tam, ničí hvězdy a zhasínají slunce. Člověk nakonec neví, čí je.
Ray Bradbury, 451° Fahrenheita