hornicek

Miroslav Horníček
(*10. 11. 1918, Plzeň – †15. 2. 2003, Liberec)

moderátor, spisovatel, herec, režisér

Narodil se v Plzni kde v roce 1937 absolvoval plzeňskou reálku a pracoval jako úředník. Od roku 1941 se věnoval divadlu profesionálně nejprve v Plzni, potom v Praze v Národním divadle.
Spolupracoval s Janem Werichem, byl členem Divadla ABC a zároveň hostoval v Semaforu a v Hudebním divadle v Karlíně.
Proslavil se především spolupráci s Janem Werichem, tv seriálem s Jiřím Sovákem Byli jednou dva písaři a účastí na světové výstavě v Montrealu, kde působil jako herec a konferenciér. Mimořádný úspěch měl jeho tv talkshow Hovory H v 60.letech. Byl tak jedním z prvních, který propagoval tento způsob zábavy v tv médiích.
Je držitelem Thálie. V rodné Plzni je po něm pojmenováno divadlo.

Bibliografie:

Dobře utajené housle - 1966
Javorové listy - 1968
Listy z Provence - 1971
Pohlednice z Benátek - 1971
Hovory - 1970
Dobrý den, socho! . 1977
Jablko je vinno - 1979
Chvála pohybu - 1979
Jak hledat slunce - 1980
Hovory s Janem Werichem - 1991
Pětatřicet skvělých průvanů nebo S paní ve spaní
Saze na hrušce
Klaunovy rozpravy

Chvilky s Itálií (Pavel Kopp)
Trojhlas - 1986, ( Ilja Hurník a V. Preclík)
Klaunovy rozpravy - 1989, (V. Just)
Poznámky o divadle - 1990
Chvalozpěvy - 1995

Dramata:

Tvrďák aneb Albert, Julius a tma - 1962
Rozhodně nesprávné okno - 1969
Tři Alberti a slečna Matylda - 1977
Můj strýček kauboj aneb Rodeo - 1977
Slaměný klobouk - 1979
Setkání s Veronikou - 1980
Muž jménem Juan - 1993
Julius a tma
Dva muži v šachu

Gramofonové desky

s Janem Werichem
* LP předscény Werich & Horníček - (2 LP) - Supraphon 1990

se skupupinou Českým skiffle
* LP Dobře utajené housle - (2 LP) - Supraphon 1972
* LP Kantor Barnabáš a žáci darebáci - Supraphon 1973
* LP Listy z Provence - Supraphon 1974

ostatní

* LP Hovory H - (s Milanem Lasicou a Júliem Satinským) - Supraphon 1970
* LP Staropražské hrací strojky - Supraphon 1974
* LP Zavěste, prosím, volá Semafor - (jako telefonický host Miloslava Šimka) - Supraphon 1974
* LP Jablko je vinno - (autorské dramatizace s Libuší Švormovou) - Supraphon 1977
* LP Chvála pohybu - Supraphon 1978
* LP Je libo dát si víno - Supraphon 1979 (společně s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem a Brněnským rozhlasovým souborem lidových nástrojů)
* LP Obraťte ! Na druhé straně jsem já Miroslav Horníček - Supraphon 1979 (společně s Milošem Kopeckým)

Inspirující myšlenky...

Otevřený útlak má většinou velmi krátkou životnost. Když jsou všude postavena vězení a naplněna lidmi, revoluce začne být nevyhnutelná. Avšak útlak může pokračovat do nekonečna, pokud jsou vězení postavena někde, kde nejsou vidět; v myslích lidí. A to je naše školství.
Brett Veinotte