hornicek

Miroslav Horníček
(*10. 11. 1918, Plzeň – †15. 2. 2003, Liberec)

moderátor, spisovatel, herec, režisér

Narodil se v Plzni kde v roce 1937 absolvoval plzeňskou reálku a pracoval jako úředník. Od roku 1941 se věnoval divadlu profesionálně nejprve v Plzni, potom v Praze v Národním divadle.
Spolupracoval s Janem Werichem, byl členem Divadla ABC a zároveň hostoval v Semaforu a v Hudebním divadle v Karlíně.
Proslavil se především spolupráci s Janem Werichem, tv seriálem s Jiřím Sovákem Byli jednou dva písaři a účastí na světové výstavě v Montrealu, kde působil jako herec a konferenciér. Mimořádný úspěch měl jeho tv talkshow Hovory H v 60.letech. Byl tak jedním z prvních, který propagoval tento způsob zábavy v tv médiích.
Je držitelem Thálie. V rodné Plzni je po něm pojmenováno divadlo.

Bibliografie:

Dobře utajené housle - 1966
Javorové listy - 1968
Listy z Provence - 1971
Pohlednice z Benátek - 1971
Hovory - 1970
Dobrý den, socho! . 1977
Jablko je vinno - 1979
Chvála pohybu - 1979
Jak hledat slunce - 1980
Hovory s Janem Werichem - 1991
Pětatřicet skvělých průvanů nebo S paní ve spaní
Saze na hrušce
Klaunovy rozpravy

Chvilky s Itálií (Pavel Kopp)
Trojhlas - 1986, ( Ilja Hurník a V. Preclík)
Klaunovy rozpravy - 1989, (V. Just)
Poznámky o divadle - 1990
Chvalozpěvy - 1995

Dramata:

Tvrďák aneb Albert, Julius a tma - 1962
Rozhodně nesprávné okno - 1969
Tři Alberti a slečna Matylda - 1977
Můj strýček kauboj aneb Rodeo - 1977
Slaměný klobouk - 1979
Setkání s Veronikou - 1980
Muž jménem Juan - 1993
Julius a tma
Dva muži v šachu

Gramofonové desky

s Janem Werichem
* LP předscény Werich & Horníček - (2 LP) - Supraphon 1990

se skupupinou Českým skiffle
* LP Dobře utajené housle - (2 LP) - Supraphon 1972
* LP Kantor Barnabáš a žáci darebáci - Supraphon 1973
* LP Listy z Provence - Supraphon 1974

ostatní

* LP Hovory H - (s Milanem Lasicou a Júliem Satinským) - Supraphon 1970
* LP Staropražské hrací strojky - Supraphon 1974
* LP Zavěste, prosím, volá Semafor - (jako telefonický host Miloslava Šimka) - Supraphon 1974
* LP Jablko je vinno - (autorské dramatizace s Libuší Švormovou) - Supraphon 1977
* LP Chvála pohybu - Supraphon 1978
* LP Je libo dát si víno - Supraphon 1979 (společně s Jiřím Sovákem a Vladimírem Menšíkem a Brněnským rozhlasovým souborem lidových nástrojů)
* LP Obraťte ! Na druhé straně jsem já Miroslav Horníček - Supraphon 1979 (společně s Milošem Kopeckým)

Inspirující myšlenky...

Dolanský mlýn najednou se zastavil. Byloť to ponejprv zas po třiceti letech. Tenkrát zemřel starý mlynář, dnes jeho syn. Mlýn dolanský dle starého obyčeje se zastavil při posledním pána svého vzdechnutí a celé okolí nad nenadálým, neobvyklým tím tichem takřka zkamenělo. Štěpy v sadě, obalené květem růžovým a bílým, podivením sebou ani nepohnuly, větřík jasnou hladinu rybníka po celé ráno dovádivě rozzčeřující úžasem zatajil dech, šepotavé rákosí ostýchavě oněmělo. V olších u potoka to utichlo jako v kostele. Strnadi a drozdové o závod v lupenatém jich chládku prozpěvující ani tam již netíkli, co jim selhal průvod ze mlýna. A čáp jako starý mudrc okolo vody zamyšleně se procházeje, zůstal zaraženě na jedné noze stát; nedůvěřivě zíral k mlýnu, jakoby očekával, že bílé to stavení, oblité nejzlatějším slunéčkem májovým, asi tak neočekávaně zmizí, jako v něm zanikl klepot veselý…
Karolina Světlá, Kříž u potoka