hilcr_150.jpg

Jindřich Hilčr (*10. 5. 1921, Čelákovice - †21. 6. 2003, Čelákovice)

básník, spisovatel a překladatel

Vystudoval filozofickou fakultu UK, pracoval v nakladatelství Mladá fronta, SNDK (později Albatrosu), hlavně v Klubu mladých čtenářů, uspořádal řadu výborů různých autorů. Ve Zlatém máji ocenili jeho všestrannou osobnost těmito slovy: „Jeho opravdová a nezištná služba literatuře vůbec a literatuře pro děti zvlášť rostla a roste z hlubokého zázemí jeho vědění, a především poznání a prožitků.“

Výběr bibliografie (jen původní tvorba)

Hodina do svítání, 1948
Jarní země, 1951
Mladost, 1953
U nás doma, 1953
Malá zahradnice, 1954
Raz-dva, cvičíme, 1960
Malovaní přátelé, 1961
Hrací skříňka, 1963
Hra pro pět prstů, 1964
Paměť vody a trav, 1964
Cirkus, 1964
Polní plášť, 1973
Bílý čáp, 1974
Prostor fléten, 1981
Krůčky v trávě, 1983
Když kvete barvínek (lid. poezie), 1989


Myšlenky z knih

Čím živíš svou mysl je stejně důležité jako to, čím živíš své tělo, protože čím se živíš, tím se stáváš.
Gena Norrisová