frynta150.jpg

Emanuel Frynta (*3. 1. 1923, Slapy – †11. 10. 1975, Praha)

Překladatel, básník, filmový scénárista, literární kritik, editor a autor rozhlasových cyklů
Studoval rusistiku na FF UK. Debutoval v roce 1945 v Akordu, dále publikoval v Kytici, Světové literatuře, Sešitech pro mladou literaturu, Literárních novinách, Mladé frontě, Hostu do domu, Tváři a Obrobě. Byl nejvýraznější představitel nonsensové poezie v Československu.

Bibliografie:

Vánoce starého Kristiána, 1940
Český bibliofil, 1941
Domov (s Martinovským J. O.), 1946
Náš rok (s Martinovským J. O, Svobodovou N.), 1947
Franz Kafka lebte in Prag, 1960
Jan Lukas, 1961
Reni und das Reh, 1962
Eva Fuková, 1963
Nová knížka pro děti o chvástavém štěněti, 1964
Kafka et Prague, 1964
Hašek the Creator of Schweik, 1965
Modří husaři, 1967
Balagán, 1968
Zastřená tvář poezie, 1969
Von goldenen Zeiten (S V. Hulpachem a V. Cibulouú, 1970
Dvanáct věků, 1971
Zlatý věnec (s F. Hrubínem a E. Petiškouú, 1973
Moudří blázni: Knížka historek, pohádek, povídek a veršů o moudrém bláznovství a bláznivé moudrosti, 1973
Náčrt základů Hrabalovy prózy
Pábitel Bohumil Hrabal
Písničky bez muziky, 1988  
Závratné pomyšlení, 1993

Překlady viz stránky Obce překladatelů
https://www.obecprekladatelu.cz/F/FryntaEmanuel.htm



Inspirující myšlenky...

Obecné školy mají být i v tomto ohledu prvním průkopníkem myšlenky, že kdo dovede trýznit zvířata, že stejně může se zachovat vůči člověku. V této výchově děje se však pravý opak. V obecných, měšťanských i nižších středních školách jsou žáci nabádáni ku zakládání sbírek hmyzu, aniž ve většině případů bylo by poukazováno na ono trápení ubohých brouků a motýlů, kteří zaživa napíchnuti jsouce na špendlík, pozvolna hynou. Viděl jsem již kolikrát v okolí Prahy na výletech, jak tato nadějná mládež chytá vše, co se hýbe a co leze. Od hmyzu přechází se pak k menším zvířatům a mládež dělá si, nikým nevyzvána, pravou sbírku zkomolených myší, žab a ptáků. Po sklizni viděti lze na polích v okolí Prahy sta hochů, kteří vymýšlejí si všemožné zábavy s chycenými myškami. Točí jimi, uvázanými za ocásek na niti, po celou dobu, dokavad osudný los na jinou nepadne. Nechci ani mluviti o anatomických pokusech, ať s myškami, či se žabami; vše to budí jistě v každém myslícím člověku odpor.
Jaroslav Hašek: Odstraňte bolest!