fischl viktor biografie

Viktor Fischl (*30. 6. 1912, Hradec Králové - †28. 5. 2006, Jeruzalem)
V Izraeli přijal jméno Avigdor Dagan

spisovatel, básník, překladatel

Vystudoval práva na UK v Praze, pracoval jako novinář, za války žil v exilu v Anglii, kde byl spolupracovníkem Jana Masaryka. Po únoru 1948 odešel do Izraele, věnoval se diplomacii.
Mezi jeho přátele patřili např. František Langer s jeho ženou Annou nebo malíř Jan Kristofori.
Psal převážně česky a jeho nedotčená krásná čeština i po dlouhodobém životě mimo české území je skutečně lahůdkou pro čtenáře. V pozdějších letech, kdy už měl velmi slabý zrak mu velkou oporou byla jako vždy jeho žena Stela.

Ocenění

1936  Sbírka básní Hebrejské melodie zvítězila v Lyrické soutěži Melantrichu
1947  Román Píseň o lítosti vyhrál soutěž Evropského literárního klubu
1991  Řád T.G.Masaryka III. třídy (převzal na Pražském hradě v listopadu 1991)
1992  Román Kuropění získal cenu Egona Hostovského
1992  Uznání literárního fondu za celoživotní dílo
1992  Čestný občan města Hradce Králové
1994  Doktor honoris causa v oboru pedagogiky  (cena VŠP v Hradci Králové)
1996  Řád T.G.Masaryka (převzal v květnu 1997 na Pražském hradě)
1997  Pamětní deska na rodném domě v Hradci Králové
1999  Čestný doktorát Evangelické teologické fakulty UK  (převzal v říjnu 1999)
2000  Primus inter pares  (cena města Hradce Králové)
2003  Cena Dr. Františka Ulricha za celoživotní dílo (cena města Hradce Králové)
2004  Cena Jaroslava Seiferta za celoživotní dílo (převzal v říjnu 2004 v pražském Karolinu)

Bibliografie:

1.Dvorní šašci.
Tel Aviv : 1982 [hebrejsky].
Praha : Art-servis, 1990. – 153s.                                                              
Praha : Garamond, 2006. – 155 s.

2.Hodinář z uličky Zvěrokruhu  / Pavel a Viktor Fischlové
Tel Aviv : 1984 [hebrejsky].
Praha : I. Železný, 1992. – 174 s.

3. Hovory s jabloní : román.
Praha : Hynek, 1999. – 156 s.

4.Hrací hodiny.
Curych : Polygon, 1982. – 190 s.
Brno : Atlantis, 1996. – 129 s.
108471

5.Kuropění.
Curych : Konfrontace, 1975. – 187 s.
Praha : Československý spisovatel, 1991. – 178 s.

95484
Praha : Garamond, 2005. – 205 s.

6.Loučení s Jeruzalémem.
Praha : Melantrich, 1997. – 165 s.

7.Maškary v Benátkách.
Praha : Primus, 1997. – 135 s

8.Pátá čtvrť.
Curych : Polygon, 1990. – 199 s.
Praha : Ivo Železný, 1991. – 166 s

9.Píseň o lítosti.
Tel Aviv : 1951 [hebrejsky].
Toronto : Sixty-Eight Publishers, 1982. – 168 s.
Brno : Atlantis, 1992. – 184 s.96105

10.Prstoklady.
Jinočany : H & H, 2004. – 133 s.

11.Rodný dům : román.
Praha : Hynek, 2000. – 162 s.
109020

12.
Ulice zvaná Mamila.
Tel Aviv : 1984 [hebrejsky].
Praha: Garamond, 2006. – 157 s.  

13.Velocipéd pana Kulhánka.
Praha : Marsyas, 1992. – 158 s.
108565

14.Všichni moji strýčkové.
Curych : Polygon, 1987. – 151 s.
Praha : Ivo Železný, 1995. – 153 s.

15.Vy, soudci athénští.
Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. – 182 s.

16.Zátiší s houpacím koněm : román.
Praha : Hynek, 1998. – 188 s.

17.Žlutý dům.
Praha : Garamond, 2003. – 143 s


2. Povídky

18. Apokryfy ; Figarova zlatá svatba.
Praha : Garamond, 2004. – 211 s.             

19.Figarova zlatá svatba.
Kolín n. Rýnem : Index, 1987. – 113 s.

20.Jeruzalémské povídky.
Tel Aviv : 1982 [hebrejsky].
Kolín n. Rýnem : Index, 1985. – 121 s.
Praha : Práce, 1991. – 99 s.

21.Jeruzalémské povídky ; Kafka v Jeruzalému.
Praha : Garamond, 2004. – 265 s.224988

22.Kafka v Jeruzalému.
Praha : Československý spisovatel, 1996. – 108 s.

23.Obžalovací spis.
Tel Aviv : 1987 [hebrejsky].
Praha : Garamond, 2003. – 185 s.

24.Povídky ze starého cylindru.
Praha : Melantrich, 1998. – 119 s.

25.Skorobajky.
Praha : Hynek, 1999. – 143 s.

26.
Trojpovídka o dluzích / Viktor a Pavel Fischlové.
Praha : Garamond, 2002. – 127 s.
219369


3. Poezie

27. Anglické sonety.
V Praze : Melantrich, 1946. – 31 s.           

28.Dům u tří houslí.
Mnichov : Poezie mimo Domov, 1981. – 56 s.

29.Evropské žalmy.
Londýn : Čechoslovák, 1941. – 52 s.

30.Hebrejské melodie.
Praha : Melantrich, 1936. – 54 s.

31.Jaro : básně.
Praha : Lis knihomilův, 1933. – 53 s.

32.Kniha nocí.
Praha : Družstevní práce, 1936. – 44 s.

33.Krása šedin.
Praha : Mladá fronta, 1992. – 75 s.

34.Lyrický zápisník.
Praha : Václav Petr, 1946. – 69 s.

35.Mrtvá ves.
Londýn : Mladé Československo, 1943. – 16 s.
Litoměřice : Pax : František Hnyk, 1945. – 22 s.

36.Žalmy a melodie.
Praha : Torst, 1997. – 237 s.


4. Prózy a poezie pro děti

37. Hrajeme si na sto věcí.         
Praha : Albatros, 1997. – 63 s.

38.Modrý kolotoč.
Tel Aviv : 1985 [hebrejsky].
Praha : Olympia, 2000. – 119 s.

39.Říkali mu Sefi.
Praha : Albatros, 1998. – 68 s.

40.Strýček Bosko.
Brno : Atlantis, 1993. – 95 s.


5. Rozhovory, vzpomínkové portréty

41.Hovory s Janem Masarykem.
Tel-Aviv : Izraelské listy, 1952. – 116 s.     
Chicago : Kruh přátel československé knihy, 1952. – 127 s.
Mnichov : CCC Books, 1973. – 164 s.
Pfäffikon : Galerie Krause, 1982. – 164 s. – Distribuce Index Kolín n. Rýnem.
Praha : Mladá fronta, 1991. – 123 s.94292
Praha : Česká expedice, 1996. – 119 s.203415
Praha : Hynek, 1998. – 173 s.

42.Setkání.
Praha : Martin, 1994. – 205 s.
108717


6. Překlady

43. BEN CION, Simcha
Průkopníci / Simcha Ben Cion ; z hebrejštiny přeložil a předmluvu napsal Viktor Fischl.
Praha : Židovský národní fond, 1935. – 115 s.

44.KNIHA žalmů / z hebrejštiny přeložil Viktor Fischl.
Praha : Melantrich, 1998. – 207 s.

45.LICHTWITZ, Hans
Dějiny sionistického hnutí / Hans Lichtwitz ; s předmluvou [a v překladu z němčiny] Viktora Fischla.
Praha : Židovský národní fond : Ústřední svaz sionistický v ČSR, 1937. – 142 s.

46.PÍSEŇ písní zvaná Šalamounova / v překladu Viktora Fischla.
Praha : Sefer, 1999. – 20 s.

47.POEZIE Starého zákona / z hebrejštiny přeložil Viktor Fischl.
Praha : Garamond, 2002. – 422 s.

48.SLONIMSKI, Antoni
Alarm / Antoni Słonimski ; z polštiny přeložil Viktor Fischl.
Londýn : Kruh přátel československé knihy v Anglii, 1943. – 45 s.

49.WERFEL, Franz
Básně / Franz Werfel ; z němčiny vybral a přeložil Viktor Fischl.
Praha : V. Petr, 1948. 83 s.


7.  Doslovy, předmluvy…, uspořádal, redigoval

50.KRAUS, Ota B.
Země bez boha : román / Ota B. Kraus ; předmluva Viktor Fischl.                       
Praha : Petr, 1948. – 148 s.

51.LYRICKÝ almanach Dobroslava / redigoval Viktor Fischl [publikoval též básně v almanachu].
Hradec Králové : Dobroslav, 1933. – 53 s.

52.NERUDA, Jan
Jan Neruda : básník vzdoru a víry: k padesátému výročí smrti básníkovy / [výbor básní redigoval a předmluvu napsal Viktor Fischl].
Londýn : Týdeník „Čechoslovák“, 1941. – 51 s.

53.STEINBACH, Karel
Svědek téměř stoletý / Karel Steinbach ; [vzpomínky] zpracoval Viktor Fischl.
Kolín n. Rýnem : Index, 1988. – 128 s.
Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1990. – 101 s.

54.TAUBER, Heinz Jakob
Atlantida holíčských Židů / Heinz Jakob Tauber ; doslov Viktor Fischl.
Praha : Sefer, 2003. – 428 s.

55.ZPĚVY zavržených : malá antologie hebrejského básnictví : (století 10.-19.) / vybral a z hebrejštiny přeložil J. Langer ; předmluva V. Fischl.
Praha : Práh, 1993. – 47 s.


II.Viktor Fischl – o něm

56.EMINGEROVÁ, Dana
Dva životy : hovory s Viktorem Fischlem.
Praha : G plus G, 2002. – 109 s. - Obsahuje bibliografii.
109191

57.(CHY)
Viktor Fischl – Avigdor Dagan.
In: Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové: zpráva za léta 1985-1994.
Hradec Králové : Gymnázium J. K. Tyla, 2005. – S. 6-9.

58.JAKLOVÁ, Lenka
Avigdor Dagan Viktor Fischl Pavel Gabriel Dagan (a Hradec Králové).
Hradec Králové : Úřad města, 1997. – 24 s.
108815

59.KAĎŮRKOVÁ, Milada
Setkání s Viktorem Fischlem.
Praha : Mladá fronta, 2002. – 157 s. – Obsahuje bibliografii.

60.NÁVRATY Viktora Fischla: vzpomínky přátel a nejbližších spolupracovníků /
editorka Lenka Jaklová.
Hradec Králové : Garamon, 2007. 128 s.
109509

61.TOMÁŠEK, Martin
Spisovatel Viktor Fischl.
Ostrava : Scholaforum, 1996. – 26 s. – Obsahuje bibliografii.

62.SLAVNÍ rodáci.
In: Životní pouť hradeckých Židů v období holocaustu.
Hradec Králové : Gymnázium Boženy Němcové, 2005. – S. 5 a 10.

Bibliografii zpracovala: Jarmila Benýšková
Knihovna města Hradce Králové, 2007

Inspirující myšlenky...

Četl jsem v anekdotách z dějin Anglie za doby Cromwellovy, že jistá voskářka v Dublinu prodávala výborné svíčky, zhotovené z tuku Angličanů. Po nějaké době jeden z jejích zákazníků si jí stěžoval, že jeho svíčka nebyla již tak dobrá. „Ach, to je bohužel tím,“ odpověděla obchodnice, „že jsme tento měsíc neměli dost Angličanů.“ Táži se, kdo měl větší vinu: ti, kdo Angličany pobíjeli, nebo tato žena, jež vyráběla svíčky z jejich sádla?
Voltaire, Filosofický slovník: Lidojedi