dvorakova petra

Petra Dvořáková (*1977)

spisovatelka

Autorka žije ve Velkém Meziříčí. Ve čtrnácti letech vstoupila do kláštera. Vystudovala střední zdravotnickou školu. Krátce pracovala jako anesteziologická sestra. Její mladší syn onemocněl leukémií. Do povědomí vstoupila svou první knihou Proměněné sny, za kterou získala v roce 2007 cenu Magnesia Litera. Dálkově vystudovala filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Nyní pracuje jako novinářka a PR manažerka v bance pupečníkové krve.

Bibliografie:
Proměněné sny (2006, Host, Magnesia Litera 2007 za publicistiku)
Já jsem hlad (2009, Host)
Julie mezi slovy (2013, Host)
Flouk a Líla (2015)
Sítě (2016, Host)
Každý má svou lajnu (2017, Host)

Inspirující myšlenky...

Filmům zpravidla schází tajemství, tato nezbytná složka každého uměleckého díla. Scenáristé, režiséři i producenti dbají velmi pečlivě na to, aby neporušili náš klid, a proto okno filmového plátna, které vede do osvobozujícího světa poezie, nechávají zavřené. Raději nás nutí zamýšlet se nad náměty, jež by mohly tvořit pokračování našeho všedního života, opakují tisíckrát tutéž zápletku, nebo nám dávají zapomenout na těžké hodiny každodenní práce. A toto všechno samozřejmě s požehnáním navyklé morálky, vládní i mezinárodní cenzury – s naprosto dobrým vkusem a s kořením bílého humoru i s jinými prozaickými imperativy reality.
Luis Buňuel, Do posledního dechu