dvorakova petra

Petra Dvořáková (*1977)

spisovatelka

Autorka žije ve Velkém Meziříčí. Ve čtrnácti letech vstoupila do kláštera. Vystudovala střední zdravotnickou školu. Krátce pracovala jako anesteziologická sestra. Její mladší syn onemocněl leukémií. Do povědomí vstoupila svou první knihou Proměněné sny, za kterou získala v roce 2007 cenu Magnesia Litera. Dálkově vystudovala filozofii na Masarykově univerzitě v Brně. Nyní pracuje jako novinářka a PR manažerka v bance pupečníkové krve.

Bibliografie:
Proměněné sny (2006, Host, Magnesia Litera 2007 za publicistiku)
Já jsem hlad (2009, Host)
Julie mezi slovy (2013, Host)
Flouk a Líla (2015)
Sítě (2016, Host)
Každý má svou lajnu (2017, Host)


Inspirující myšlenky...

Člověk se stal soudcem. --- „Ještě slovo,“ zavolal na něho majestátní lev, „než vyneseš rozsudek! Podle jakého pravidla, člověče, chceš určit naši cenu?“ --- „Podle jakého pravidla? Bezpochyby,“ odpověděl člověk, „podle stupně, v jakém jste mi více nebo méně užiteční.“ --- „Znamenitě!“ odpověděl uražený lev. „Jak hluboko bych pak musil stát pod oslem! Ty nemůžeš být naším soudcem, člověče! Opusť shromáždění!“
Gotthold Ephraim Lessing, Bajky