dedecek150.jpg

Jiří Dědeček (*13. 2. 1953, Karlovy Vary)

Básník, překladatel, písničkář, v současné době předseda Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Vystudoval FFUK, obor knihovnictví  a věd. informace, poté FAMU, obor scénaristzika a dramaturgie

Bibliografie: (jen první vydání)

Ohnivá pohádka, 1978
Texty, 1983
Výběr z textů, 1986
Co se stalo v ZOO, 1987
Měsíc nad sídlištěm, 1987
Oběžník, 1988
Klejme píseň dokola, 1988
Znělky, 1990
Defilé, 1991
Písničky, 1992
Reprezentant lůzy, 1992
Projevy, stati a jiné kydy, 1993
Tři hry, 1993
Můj vůz, 1999
Věci po mrtvých, 2001
Šli červotoči do houslí, 2001 /Zlatá stuha/
Český jazyk pro 9. ročník, 2001
Blues pro slušný lidi, 2002
Veselé diktáty, 2002
Už třicet let škodím, 2005
Uleželé želé, 2005
Bát se krást, 2005

Snídaně se psem, 2008
Haiku haiečku, 2008
Slizské písněm 2011
Pohádky o Málé tlusté víle, 2012

+ překlady z francouzštiny a tvorba na zvukových nosičích

http://www.dedecek.cz/biografie/


Myšlenky z knih

Vše je podvod: hledat nejmenší míru klamů, držet se průměru, usilovat o krajnosti. V prvém případě dobro odvádíme tím, že je chceme získat příliš snadno, zlo, že mu klademe příliš nepříznivé bojové podmínky. V druhém případě dobro podvádíme tím, že o ně neusilujeme ani ve věcech pozemských. V třetím případě dobro podvádíme tím, že se od něho co nejvíc vzdalujeme, zlo, že bychom je rádi vystupňovali do krajnosti a tím snad zbavili moci. Měli bychom tedy dát přednost druhému případu, neboť´dobro podvádíme vždy, ale zlo v tomto případě, jak se aspoň zdá, nikoliv.
Franz Kafka, Aforismy