cervenkova

Jana Červenková 
(*18. 1. 1939, Praha)

Spisovatelka

Jana Červenková se narodila v Praze. Po absolvování Vysoké školy pedagogické rok učila v Plané u Mariánských Lázní a poté rok v Praze, pak se věnovala péči o rodinu a pracovala v krátkodobých zaměstnáních. Po roce 1989 byla zaměstnána jako redaktorka Literárních novin, Prostoru, Tvaru, Nových knih aj.
Své první literární příspěvky uveřejňovala Jana Červenková především v časopisech pro děti a mládež (mj. v Ohníčku, Sluníčku a Zlatém máji) a také její první knížky, zvláště po roce 1969 publikované s velkými časovými prodlevami, se zaměřovaly zejména na problematiku adolescentních hrdinek. Dlouhodobě aktivně působí ve výboru PEN klubu. Žije v Praze.

Ocenění:
1999 cena Toma Stopparda za knihu Kurz potápění

Bibliografie:
Dřív než vyšel, 1963
Čtyřlístek pro štěstí, 1969
My dva doma, 1976
Krok přes práh, 1978
Semestr života, 1981
Věno pro Ivettu Márovou, 1989
Jak vypadá nic, 1993
Kurz potápění, 1998
Pozdní láska, 2004
Učebnice nizozemštiny, 2008 s Olgou Krijtovou
Otevři oči, zavři pusu, 2014

Myšlenky z knih

Vaše budoucnost není dána tím, co se děje. Vaše budoucnost závisí na tom, jak zareagujete na to, co se děje.
Eckhart Tolle