borkobcova150.jpg

Hana Bořkovcová (*4. 6. 1927, Praha - † 25. 2. 2009, Praha)

Spisovatelka

Za války transportována s rodinou do Terezína, později do Osvětimi, kde část její rodiny zahynula.
Věnovala se výchově svých pěti dětí a literatuře. Byla překládána a vydána v jiných jazycích např. kniha Tři cvoci vyšla v pěti zemích.

Bibliografie:

Světýlka, 1971
My tři cvoci, 1973
Vzteklouni, 1975
Cizí holka, 1977
Cesta kolem světa za osmdesát dní, 1982
Stan, do kterého prší, 1986
Jdi pryč, 1994
Zakázané holky, 1995 /Zlatá stuha/
Soukromý rozhovor, 2004
Píšu a sešit mi leží na kolenou, 2011

Inspirující myšlenky...

A vôbec, hudba je čosi strašné ... Hudba pôsobí, že zabúdam na seba, na svoje skutočné položenie, prenáša ma do akéhosi iného, nezvyčajného duševného stavu: pod vplyvom hudby sa mi zdá, že cítim to, čo vlastne necítim, že chápem to, čo nechápem, že môžem to, čo nemôžem...
Lev Tolstoj, Kreutzerova sonáta