borkobcova150.jpg

Hana Bořkovcová (*4. 6. 1927, Praha - † 25. 2. 2009, Praha)

Spisovatelka

Za války transportována s rodinou do Terezína, později do Osvětimi, kde část její rodiny zahynula.
Věnovala se výchově svých pěti dětí a literatuře. Byla překládána a vydána v jiných jazycích např. kniha Tři cvoci vyšla v pěti zemích.

Bibliografie:

Světýlka, 1971
My tři cvoci, 1973
Vzteklouni, 1975
Cizí holka, 1977
Cesta kolem světa za osmdesát dní, 1982
Stan, do kterého prší, 1986
Jdi pryč, 1994
Zakázané holky, 1995 /Zlatá stuha/
Soukromý rozhovor, 2004
Píšu a sešit mi leží na kolenou, 2011


Inspirující myšlenky...

Tam, kde ještě před stoletím plápolaly ohně a žena byla dobývána zdlouhavým namlouváním či umným flamengem či fandangem, stojí dnes a bortí se mrakodrapy na knoflíky. Smysly člověka se změnily, smysly, které mu příroda přisoudila a tvářela je statisíce let. Nikdo nikomu nepodá ruku, nikdo se nikomu nepodívá do očí, nic neplatí. Podání ruky, které bylo smlouvou, se zlehčilo a zpohodlnělo v papír, který se hodí do kamen.
Ivan Diviš: Teorie spolehlivosti