bestakova_eva

Eva Bešťáková (*12. 9. 1932, Kolín)

spisovatelka

Vystudovala FF UK v Praze, pracovala jako pedagožka, poté jako redaktorka v Kruhu, knihovnice. Přispívala do různých dětských časopisů, rovněž tak do časopisů pro dospělé čtenáře.

Bibliografie:

Myší válka, 1986
Hajný a já, 1986
Světla promenád, 1990
Kantorka a já, 1992
Něžně skřípající kárka, 1994
Sníh za okny, 1994
Vánoce na nitkách, 1994
Jeho přítomnost, 1995
Hajný a Marion, 1996
Ortel, 2000
Schodiště z písku, 2000
Prstýnek z Bělé, 2002
Peřina v kufru, 2005

Svatební zvonění, 2008

Pro děti a mládež

Odpusť, bratříčku, 1991
Volání černé kachny, 1993
Koníček do kapsy, 1998
Pejskové pana Tobiáše, 1998
Kudrlinka, 2004
Dupálek, 2004
Zvířátka v lese, 2004
Zvířátka na statku, 2004
Malovánky do čítanky, 2004
Bára a Flíček, 2004
Bára a Flíček a…, 2005
Bára a Flíček mají prázdniny, 2005
Kačenka Madlenka, 2006
Knížka pro Vojtíška, 2007
Oslík Šedé kopýtko, 2007
Princezna bílých tygrů, 2008
Písmenkové pohádky, 2009


Inspirující myšlenky...

Zkušenost mě přesvědčila, že zdrojem obdivu a úcty k největším spisovatelům bývá, a to i u lidí, kteří je čtou a píší o nich, jen slepě přijímaný vžitý názor; nevyslovují vlastní soud a nerozpoznali jejich přednosti sami. Víš přece, že nejen ve stoletích špatného a zkaženého úsudku, ale i v dobách zdravé literární střízlivosti většina čtenářů raději obdivuje nápadné a zjevné krásy než krásy jemné a skryté, spíše vzlet než věrohodnost, častěji vnějškovost než podstatu a obvykle spíše průměrnost než nadprůměrnost.
Giacomo Leopardi (1798 − 1837), Parini čili o slávě