caganek_michal

Michal Čagánek (*15. 8. 1978, Uherské Hradiště)

spisovatel, básník, zpěvák

Narodil se v roce 1978 ve znamení lva. Pracoval jako policista a učitel v mateřské škole, prodával knihy i biopotraviny. Nakonec se odevzdal vlastní tvorbě a tomu, co ho naplňuje – tedy tvořit a povzbuzovat k tomu také ostatní.

Je autorem básní, písní, povídek, pohádek a nejnověji také románu. Velkou inspirací se mu stalo rodné Moravské Slovácko, jak dokumentuje například čtenářsky oblíbená novela Piktogramy (2004). Své texty publikuje na internetu (Pozitivní noviny, Cesty duší…) a v regionálním tisku (Slovácký deník, Malovaný kraj.) Organizuje pravidelné literárně-hudební večery, o své zkušenosti s tvorbou se dělí na semináři Pramen inspirace.

Bibliografie:

sbírky básní:
Místa na mapě (2000)
Odvaha milovat (2005, 2008)
Jediný strom v okolí (2006)
První úsměv (2008)
To světlo (2008)
Stálice (2010)

Docela tiše (2011)

novela Piktogramy (2004)
povídka Ostrov (in kniha povídek Nevěry II (2005) – nakl. Rodiče)
román: Zastaveno (2010)
román Malá (2012)
román Plyšový Budha (2016)

CD vlastních písní:
Když anděl potká anděla (2010)


Inspirující myšlenky...

Jakmile vyvstane otázka času na čtení, znamená to, že není chuť. Neboť podíváme-li se na to blíž, čas číst nemá vůbec nikdo. Ani malí, ani mládež, ani velcí. Život je neustálou překážkou čtení. Čtení nesouvisí s organizováním společenského času, čtení je stejně jako láska způsobem bytí. Otázkou není zda mám či nemám čas číst (čas, který mi ostatně nikdo nedá), nýbrž zda si dopřeju nebo odepřu potěšení být čtenářem.
Daniel Pennac, Jako román