wenig josef Josef Wenig (*12. 2. 1885, Staňkov u Horšovského Týna - †8. 9. 1939, Praha)

malíř, ilustrátor, scénický výtvarník, ale také herec a scénárista

Vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu u prof. E. Lišky, poté Akademii výtvarných umění v Praze. Spolupracoval s Divadlem na Vinohradech (šéf výpravy), také s Národním divadlem, je autorem opony Divadla Jaroslava Průchy v Kladně. Autor filmových plakátů.

Bibliografie:

Wenig Josef: Malý Čech, 1901 ?
Balzac Honoré de: Rozmarné povídky, ?
Mellanová Tereza: Pampelišky, 1905
Wenig Adolf: Čertoviny, 1907
Vyskočil Quido Maria: Tatárek, 1908
Wenig Adolf: Pohádky, 1908
Habberton John. Hýta a Batul, 1918
Wenig Frank: Spejblova ukolébavka, 1920
Neruda Jan: Povídky malostranské, 1921
Bauše Bohumil: Za domovem, 1923
Wenig Josef: Louskáček (scénická knížka), 1923
Pešek Josef: Matka vlast, 1924
Wenig Adolf: Večerní motýli, 1925
Wenig Adolf: Blaník, 1928
Procházka František Serafinský: Veselý rok, 1929
Wenig Adolf: Čeští bohatýři, 1932
Wenig Adolf: České pověsti, 1932
Karafiát Jan: Broučci, 1933
Wenig Adolf: Moravskoslezské pohádky a pověsti, 1933
Wenig Adolf: Pestrá kytička pohádek, 1935
Wenig Adolf: Zvířátka a loupežníci, 1944
Wenig Adolf: Bohatýrské zvěsti, 1998

wenig450.jpg

 

Inspirující myšlenky...

Omezená mysl dává průchod beznaději. A beznaděj slabosti a slabost je zlo... Když jim v televizi řeknou, že hovno je dobrý a voní po vanilce (a hollywoodská produkce k tomu nemá daleko), oni ho sežerou... Krédem západní civilizace je vládnout a kontrolovat. Podle mne Západ a jeho rozum je ta choroba!
Henry Rollins, Rozhovory