vana150.jpg

Josef Váňa (*15. 5. 1931 -  †27. 1. 1987, Praha)

kreslíř, animátor, režisér

Po ukončení studií na Vyšší škole textilní tvorby v Brně pracoval již od roku 1957 ve Studiu kresleného filmu v Praze. Je autor námětu a scénáře animovaným filmům: Poslední výstřel, V pravé poledne, O podvedené kočičce, Pozor automobil (také výtvarník). S francouzským výtvarníkem Rolandem Toporen a s naším Josefem Kábrtem vytvořil celovečerní animovaný film Divoká planeta. Je také výtvarník televizních filmů a seriálů: Loretánská pohádka, Pohádka o Turkovi, O francouzském majorovi, Drak neborák, Vlaštovička a jeho nyní nejznámější Byla jednou koťata. Koťata za souhlasu dědičky dále dle jeho předloh rozkresluje Marcela Walterová.

Bibliografie:

Byla jednou koťata, (sešit)1978
Kočičí malování, 1986
Byla jednou koťata, 1999
Mezi námi koťaty, 2000
Pojď s koťaty na výlet, 2005
Pojď s koťaty do školy, 2007
Pojď s koťaty do pohádky, 2008
Doma s koťaty, 2008

vana450_2.jpg

vana450_1.jpg