Image

Karel Teissig (*19. 4. 1925, Unhošť - †1. 10. 2000, Praha)

malí, grafik, ilustrátor

studoval AVU v Praze u prof. Vratislava Nechleby, studium ukončil v Královské akademii v Bruselu.

Ceny:

1964 Paříž – cena Toulouse-Lautreca
1967 Nejkrásnější kniha ČSSR
1968 Bologna
1970 Bologna
1973 Lipsko – bronzová medaile
ceny za plakáty Hollywood

Bibliografie: (neúplná)

Prus Boleslaw: Farao, 1950
Meinck Willi: Podzimní bouře nad Hamburkem, 1956
Rozanov Sergej G.: Co všechno zažil Trávka, 1956
Hanuš Pavel: Jupiter s pávem, 1957
Otčenášek Jan: Romeo, Julie a tma, 1958
Faulkner William: Neodpočívej v pokoji, 1958
Grin Alesandr: Zlatý řetěz, 1959
Grin Alexandr: Cesta nikam, 1960
Apitz Bruno: Nahý v trní, 1960
Heyduk Josef: Hoch a džbán, 1961
Kazakov Jurij K.: Teddy, 1962
Teldy-Nalm Robert: Sedm sluncí na sněhu, 1962
Tolstoj Lev N.: Hadži Murat:, 1962
Hermann Ignát: U snědeného krámu, 1964
Heywar DuBose: Porgy, 1964
Puškin Alexandr S.: Bělkinovy povídky, 1965
Kiselev Vladimir Leon: Lupič v domě, 1966 
Pašek Mirko: Sto dvacet krásek, 1967
Petiška Eduard: Příběhy, na které svítilo slunce, 1967 Premio Grafico di Bologna
Svoboda František Xaver: Světlo života, 1968
Triolet Elsa: Bílý kůň, 1968
Lindgren Astrid: Pippi Dlhá pančucha, 1968
Turgeněv Ivan Sergejevič: Otcové a děti, 1970
Werfel Franz: Dům smutku, 1970
Lindgren Astrid: Pippi Dlhá pančucha nastupuje na loď, 1970
Lindgren Astrid: Pipi Dlhá pančucha na ďalekom ostrove, 1971
Ezopovy bajky, 1971 (anglicky)
Dreecken Inge-Schneider Walter: Nejhezčí pověsti z Nového světa, 1971 (německy)
Brecht Bertold: Krejcarový román, 1973
Burgerová Sacha: Héraios a pohár, 1973
Brémští muzikanti, 1974 (anglicky)
Nový Karel: Železný kruh, 1975
Puškin Alexandr S.: Piková dáma a jiné povídky, 1975
Petrescu Cesar: Fram, polárny medveď, 1975
Nezval Vítězslav: Vyzvání na cestu, 1976
Fowles John: Francouzova milenka, 1976
Reis Vladimír: Australské pohádky, 1976 (franc.)
Fuks Ladislav: Variace na temnou strunu, 1978
Cibula Václav: Cid a jeho věrní, 1978
Petiška Eduard: Večeře s milionáři a jiné události, 1979
Bodunov Ivan Vasiljevič: Petrohradské diamanty, 1979
Řezáč Václav: La bella Boema, 1979
Poe Edgar A.: Zlatý skarabeus, 1979
Petiška Eduard: Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie, 1979
Weiss Jan: Lidé ve zvěrokruhu, 1980
Solet Bertrand: Byl jeden kapitán, 1981
Balsac Honoré de: Tisíciletá, 1982
Teissig Karel: O kresbě, 1982
Slach Mirolsav. Dostavník do Výmaru, 1982
Duše Václav: Tuláci, 1983
Biebl Konstantin: S kotvou věrnosti, 1983
Villaverde Cirilo: Cecilia Valdésová, 1983
Stevenson Robert L.: Únos Katriona, 1984
Zola Ěmile: Nana, 1985
Wallace Edgar: Mrtvé oči Londýna, 1985
Stýblová Vlaja: Mne soudila noc, 1985
Petiška Eduard. Příběhy tisíce a jedné noci, 1986
Zoman Josef: Socrates, 1987
Hemingway Ernest: Komu zvoní hrana, 1987
Fuks Ladislav: Akordy života, 1987
Havlíček Jaroslav: Ta třetí, 1988
Půlnoční povídky, 1989
Kožík František: Na křídle větrného mlýna, 1989
Kožík František: Neklidné babí léto, 1990
Haman Aleš: Přeludy  a přízraky, 1991
Vilikovský Pavel: Krajní osamělost, 1996


teissig450_2.jpg


teissig450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Ne poznání, ale jen čin otvírá člověku a národu skutečnost. V myšlení není obsažen žádný ryzí život, v racionální vědě není žádná duševní věčnost. Podstata všeho je mystická. Věda ve snaze dosáhnout stále větší přesnosti a specializace - to vše je zvrácenost, věda se nyní podobá železničnímu řádu, odklonila se od života. Intelekt je cizí severnímu duchu, hledat budoucnost máme na cestě vůle.
Oswald Spengler (1880 – 1936)