Image

Karel Teissig (*19. 4. 1925, Unhošť - †1. 10. 2000, Praha)

malí, grafik, ilustrátor

studoval AVU v Praze u prof. Vratislava Nechleby, studium ukončil v Královské akademii v Bruselu.

Ceny:

1964 Paříž – cena Toulouse-Lautreca
1967 Nejkrásnější kniha ČSSR
1968 Bologna
1970 Bologna
1973 Lipsko – bronzová medaile
ceny za plakáty Hollywood

Bibliografie: (neúplná)

Prus Boleslaw: Farao, 1950
Meinck Willi: Podzimní bouře nad Hamburkem, 1956
Rozanov Sergej G.: Co všechno zažil Trávka, 1956
Hanuš Pavel: Jupiter s pávem, 1957
Otčenášek Jan: Romeo, Julie a tma, 1958
Faulkner William: Neodpočívej v pokoji, 1958
Grin Alesandr: Zlatý řetěz, 1959
Grin Alexandr: Cesta nikam, 1960
Apitz Bruno: Nahý v trní, 1960
Heyduk Josef: Hoch a džbán, 1961
Kazakov Jurij K.: Teddy, 1962
Teldy-Nalm Robert: Sedm sluncí na sněhu, 1962
Tolstoj Lev N.: Hadži Murat:, 1962
Hermann Ignát: U snědeného krámu, 1964
Heywar DuBose: Porgy, 1964
Puškin Alexandr S.: Bělkinovy povídky, 1965
Kiselev Vladimir Leon: Lupič v domě, 1966 
Pašek Mirko: Sto dvacet krásek, 1967
Petiška Eduard: Příběhy, na které svítilo slunce, 1967 Premio Grafico di Bologna
Svoboda František Xaver: Světlo života, 1968
Triolet Elsa: Bílý kůň, 1968
Lindgren Astrid: Pippi Dlhá pančucha, 1968
Turgeněv Ivan Sergejevič: Otcové a děti, 1970
Werfel Franz: Dům smutku, 1970
Lindgren Astrid: Pippi Dlhá pančucha nastupuje na loď, 1970
Lindgren Astrid: Pipi Dlhá pančucha na ďalekom ostrove, 1971
Ezopovy bajky, 1971 (anglicky)
Dreecken Inge-Schneider Walter: Nejhezčí pověsti z Nového světa, 1971 (německy)
Brecht Bertold: Krejcarový román, 1973
Burgerová Sacha: Héraios a pohár, 1973
Brémští muzikanti, 1974 (anglicky)
Nový Karel: Železný kruh, 1975
Puškin Alexandr S.: Piková dáma a jiné povídky, 1975
Petrescu Cesar: Fram, polárny medveď, 1975
Nezval Vítězslav: Vyzvání na cestu, 1976
Fowles John: Francouzova milenka, 1976
Reis Vladimír: Australské pohádky, 1976 (franc.)
Fuks Ladislav: Variace na temnou strunu, 1978
Cibula Václav: Cid a jeho věrní, 1978
Petiška Eduard: Večeře s milionáři a jiné události, 1979
Bodunov Ivan Vasiljevič: Petrohradské diamanty, 1979
Řezáč Václav: La bella Boema, 1979
Poe Edgar A.: Zlatý skarabeus, 1979
Petiška Eduard: Báje a pověsti starého Egypta a Mezopotámie, 1979
Weiss Jan: Lidé ve zvěrokruhu, 1980
Solet Bertrand: Byl jeden kapitán, 1981
Balsac Honoré de: Tisíciletá, 1982
Teissig Karel: O kresbě, 1982
Slach Mirolsav. Dostavník do Výmaru, 1982
Duše Václav: Tuláci, 1983
Biebl Konstantin: S kotvou věrnosti, 1983
Villaverde Cirilo: Cecilia Valdésová, 1983
Stevenson Robert L.: Únos Katriona, 1984
Zola Ěmile: Nana, 1985
Wallace Edgar: Mrtvé oči Londýna, 1985
Stýblová Vlaja: Mne soudila noc, 1985
Petiška Eduard. Příběhy tisíce a jedné noci, 1986
Zoman Josef: Socrates, 1987
Hemingway Ernest: Komu zvoní hrana, 1987
Fuks Ladislav: Akordy života, 1987
Havlíček Jaroslav: Ta třetí, 1988
Půlnoční povídky, 1989
Kožík František: Na křídle větrného mlýna, 1989
Kožík František: Neklidné babí léto, 1990
Haman Aleš: Přeludy  a přízraky, 1991
Vilikovský Pavel: Krajní osamělost, 1996


teissig450_2.jpg


teissig450_1.jpg

Inspirující myšlenky...

Dolanský mlýn najednou se zastavil. Byloť to ponejprv zas po třiceti letech. Tenkrát zemřel starý mlynář, dnes jeho syn. Mlýn dolanský dle starého obyčeje se zastavil při posledním pána svého vzdechnutí a celé okolí nad nenadálým, neobvyklým tím tichem takřka zkamenělo. Štěpy v sadě, obalené květem růžovým a bílým, podivením sebou ani nepohnuly, větřík jasnou hladinu rybníka po celé ráno dovádivě rozzčeřující úžasem zatajil dech, šepotavé rákosí ostýchavě oněmělo. V olších u potoka to utichlo jako v kostele. Strnadi a drozdové o závod v lupenatém jich chládku prozpěvující ani tam již netíkli, co jim selhal průvod ze mlýna. A čáp jako starý mudrc okolo vody zamyšleně se procházeje, zůstal zaraženě na jedné noze stát; nedůvěřivě zíral k mlýnu, jakoby očekával, že bílé to stavení, oblité nejzlatějším slunéčkem májovým, asi tak neočekávaně zmizí, jako v něm zanikl klepot veselý…
Karolina Světlá, Kříž u potoka